LES PRIMÀRIES SOCIALISTES

El PSOE, a la caça dels 'millenials'

La formació, amb una mitjana d'edat de més de 50 anys, necessita reactivar la seva política de planter

Els joves, un 5% del cens socialista, no condicionen les primàries del partit però sí el seu futur

undefined38446670 a handout picture taken and released on may 15  2017 by span170519200338

undefined38446670 a handout picture taken and released on may 15 2017 by span170519200338

2
Es llegeix en minuts
JÚLIA REGUÉ / ROGER PASCUAL / BARCELONA

La mitjana d'edat al PSOE és de poc més de 50 anys i els 10.000 membres de les joventuts socialistes amb prou feines representen un 5% dels 187.949 militants que elegiran aquest diumenge el nou secretari general. Però els tres candidats saben que el present però sobretot el futur del partit passa per seduir els 'millenials', natius digitals nascuts entre 1981 i el 2000, especialment els que estan en la vintena i enganxats al mòbil que ja no truquen per telèfon sinó que es comuniquen per notes de veu de whatsapp. 

"És un moment important, no només per als que ja som al partit, sinó també per veure com es pot ampliar la participació de joves", reflexiona Pol Gibert. Diputat al Parlament, ha donat el seu suport a títol personal a Pedro Sánchez, a qui va fer d'entusiasta teloner a l'acte de Sabadell. Però com a primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya defensa la neutralitat decretada pel PSC en aquestes primàries i aplaudeix la implicació dels 1.100 membres del planter socialista català en el procés d'elecció del nou líder del PSOE. "Molta gent s'ha implicat amb Pedro, d'altra gent amb Susana i un grup més petit, sobretot a l'Hospitalet, amb Patxi. Els joves hem de ser conscients que ens hi juguem molt en aquestes primàries". 

La neutralitat del cap del planter català no té res a veure amb la del secretari general de la Joventuts Socialistes d'Espanya. Nino Torre, diputat a la Junta General del Principat d'Astúries, es declara obertament 'susanista' i, de fet, encapçala la xarxa de voluntaris joves de la candidatura de la dirigent socialista. Torre defensa l'"ambició" de Díaz per guanyar, una qualitat que destaca que l'ha portat a la presidència d'Andalusia: "No es conforma. Té garanties per guanyar. Ho va demostrar traient 10 punts més al PP i 20 a Podem en les eleccions autonòmiques", recorda Torre. Des del seu punt de vista, Díaz personifica un projecte "assenyat" i "clarament d'esquerres" que inclou "ambicioses promeses per als joves", com la gratuïtat de la universitat i un sistema de beques per a la manutenció, l'allotjament i el desplaçament. 

Marc López, secretari general de les Joventuts Socialistes de les Balears, ha fet com la presidenta balear, Francina Armengol, i ha

El partit  ha perdut, entre els menors de 25, el 80% dels apoyos que va tenir Zapatero

Notícies relacionades

passat de recolzar Patxi López a donar suport a Sánchez. "La militància ha parlat molt clarament amb els avals. El projecte de Patxi té més similituds amb el de Pedro que amb el de Susana i ja que no s'han pogut fusionar candidatures em sento més còmode amb el de Pedro". Deixant de banda la seva valoració personal i més enllà del pes relatiu que puguin tenir les joventuts en aquestes primàries, l'important per a ell és que "tots han mostrat propostes per a la joventut socialista per veure quin paper han de jugar els joves al PSOE".

Les xifres assenyalen que el PSOE ha perdut en vuit anys, entre els menors de 25 anys, el 80% dels suports que tenia quan José Luis Rodríguez Zapatero va aconseguir el seu segon triomf electoral; entre els de menys de 45 anys, gairebé un terç dels que van votar socialista el 2011 s'han passat en els últims anys a Podem. El repte del guanyador de les primàries serà intentar trobar la fórmula jove per frenar aquesta sagnia i aconseguir que la joventut d'esquerres deixi de vestir samarretes morades i es torni a posar de moda entre ells el roig i les roses.