Pablo Iglesias: "No seré president del Govern"

El líder de Podem admet que la moció de censura fracassarà al Congrés i els "perills" que implica

Apel·la a la sobirania dels carrers com a legitimació paral·lela i fa una crida a la concentració d'aquest dissabte a Sol

zentauroepp38519637 podemos170520190047

zentauroepp38519637 podemos170520190047 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Sense embuts. Pablo Iglesias ha reconegut aquest dissabte davant la directiva de Podem que la moció de censura registrada contra Mariano Rajoy no té cap esperança de prosperar al Congrés i que ell no serà el nou inquilí a la Moncloa després del debat. Tot i així, del seu discurs es desprèn que aspira a compensar el risc del fracàs parlamentari amb tres factors: obliga els partits a alinear-se a favor o en contra del PP; permet als morats passar del discurs d'impugnació a una lògica “constituent”, i atorga als carrers una espècie de sobirania real confrontada amb la institucional. La primera prova de foc, la concentració d'aquest dissabte a la tarda a la Puerta del Sol (Madrid)Puerta del Sol (Madrid), que Podem dona per fet que omplirà en una exhibició de múscul popular davant el poder dels escons.

“Nosaltres sabem que la moció de censura no prosperarà. Sabem que no seré president del Govern”, ha admès Iglesias davant el Consell Ciutadà Estatal (CCE), el màxim òrgan de direcció entre congressos. Després d'un discurs a cavall entre l'anàlisi política i una classe d'història de sencundària, el secretari general de Podem ha reconegut “els enormes riscos” que implica perdre la moció de censura, però ha subratllat la seva aposta per enfortir els vincles amb la societat civil organitzada.

Als carrers, és on Iglesias espera “eixamplar el camp polític i crear contradiccions” en altres partits per obligar-los a “cedir” i “compartir” aquesta estratègia. Pla, en tot cas, que podria tenir viabilitat si diumenge s'imposa a les primàries del PSOE Pedro Sánchez, però inversemblant si guanya Susana Díaz

Notícies relacionades

Recolzat en el múscul del carrer, Iglesias ha al·legat que “Espanya és millor que el seu Parlament”, en un afany per separar el parlamentarisme de la voluntat popular. 

Amb aquesta força, la construcció d'un “bloc històric”, espera aconseguir una victòria àmplia en ajuntaments i autonomies el 2019 com a element “imprescindible” per guanyar les eleccions del 2020.