Anar al contingut

EL POLS INDEPENDENTISTA

Mig milió de firmes per la consulta

El Pacte Nacional pel Referèndum reuneix partits i entitats de tot signe al Palau de Congressos de Catalunya

FIDEL MASREAL / XABIER BARRENA / BARCELONA

Mig milió de firmes per la consulta

CARLOS MONTANYES

L'acte central del Pacte Nacional pel Referèndum ha servit per mostrar l'alt grau d'adhesió transversal a la consulta pactada, amb l'actualització del nombre de signatures, més de mig milió. I sobretot per exhibir un mosaic de veus a favor de votar, procedents de diferents sectors (des de la cultura fins a les persones grans, els sindicats, entitats d'immigrants i universitats) de Catalunya, l'Estat i la comunitat internacional.

El portaveu del comitè executiu de la plataforma, Joan Ignasi Elena, ha tancat l'acte amb un emplaçament directe al Govern del PP: "Que es tregui la bena dels ulls, perquè tancar els ulls a la realitat no la canvia. La realitat no canvia per més que t'amaguis. I que escoltin l'anhel del poble de Catalunya i dialoguin, que les ofertes de diàleg seran ateses sempre que siguin sinceres".

Elena també s'ha adreçat a la societat espanyola en conjunt: "Ens dirigim a l'Espanya democràtica, ambiciosa, moderna, que hem vist avui, perquè es rebel·li contra la foscor, el passat i el silenci, l'amenaça i la por".

Ha destacat que la nova centralitat catalanista està avui en la defensa del referèndum. I ha deixat la continuïtat del Pacte Nacional en mans de les més de 4.000 entitats que el formen. Elena ha assegurat que es viu una revolta democràtica, "la de milers de ciutadans que volen votar 'no' o que dubten i volen arguments, que diuen alt i clar que no volen ser tutelats, volen decidir, i que el 'sí' i el 'no' no divideixen".

PLURALITAT DE VEUS

Entre els que hi han intervingut, hi figurava el poeta i crític literari granadí Luis García Montero, que ha elogiat l'acte de "fermesa democràtica" que representa la demanda del referèndum davant un Estat amb "símptomes alarmants de degradació democràtica". Davant d'això, ha proclamat: "Si hi ha qui pensa que la Constitució no dona lloc que una comunitat decideixi lliurement sobre el seu destí, o aposta per canviar la Constitució o ha d'assumir que s'està posant de part del totalitarisme".

Entre els suports internacionals exhibits, procedents de diferents àmbits professionals, els de cinc premis Nobel, entre ells Rigoberta Menchú, així com Adolfo Pérez EsquivelHarold BloomLobo AntunesKen Loach, Viggo MortensenNoam ChomskyJohan CruyffIgnacio RamonetGerry Adams, la presidenta de l'Associació Madres de Plaza de Mayo d'Argentina, i José Bové, sindicalista i eurodiputat verd francès.

L'acte ha donat protagonisme a activistes de diferents colors ideològics i els representants polítics han quedat en un segon terme, entre el públic assistent que ha omplert el Palau de Congressos de Catalunya. Només al final han participat en la foto de família.

L'acte, amb un marcat to festiu i reivindicatiu, ha comptat amb uns grafiters que han dibuixat una mà exercint el vot en una urna, sota conceptes com drets socials, memòria, solidaritat i democràcia.

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.