EL SUMARI DEL 'CAS PÚNICA'

La Guàrdia Civil acusa el PP de desviar diners per a la campanya de Rajoy del 2008

Un informe revela la utilització de factures fictícies per a falsos cursos de formació

Els fons haurien sufragat publicitat, banderoles, tríptics i un teleapuntador

 

  / EFE / SALVADOR SAS

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Les trames de corrupció sovint es barregen, però les dues que afecten de ple el PP de Madrid, el 'cas Púnica' i el 'cas Lezo', no deixen de presentar vasos comunicants, almenys pel que fa al finançament irregular del partit. En un dels últims informes de la Guàrdia Civil aportats a la primera d’aquestes dues causes hi apareix que el Partit Popular madrileny hauria subvencionat part de les despeses relatives a la campanya de les generals del 2008 –en les quals va ser cap de llista el president del Govern, Mariano Rajoy–, a través de cursos de la fundació Fundescam, finançats amb diner públic i que no es van portar a terme.

Entre els documents intervinguts a qui era gerent del partit a Madrid Beltrán Gutiérrez n’hi apareix un de denominat 'Comitè general de campanya', que a Madrid dirigia el principal imputat en la 'Púnica', l’exsecretari general del partit Francisco Granados. D’aquí es desprèn que hi va haver «despeses electorals que haurien sigut abonades a través de subvencions públiques concedides per la Comunitat de Madrid a la fundació Fundescam», gràcies a la firma del principal imputat en el 'cas Lezo', Ignacio González, que llavors era vicepresident primer de l’administració regional.

‘ELECC. 08’

En el denominat 'Elecc. 08' hi apareixen «conceptes generals, com ara actes, publicitat exterior, banderoles i tríptics» que s’haurien pagat amb aquesta pràctica. També hi apareix el teleapuntador utilitzat per l’expresidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, en compareixences públiques. Segons els investigadors, en les dades comptables de Gutiérrez hi apareix un import de 179.797,21 euros relacionat amb «Fund.», que es correspon amb Fundescam, cosa que suposa que la fundació va assumir part de les despeses que van suposar aquells actes «per camins no legals».

Així, la subvenció rebuda per Fundescam l’any 2008 per realitzar cursos i seminaris de l’àmbit audiovisual i disseny gràfic es va utilitzar, segons la UCO de la Guàrdia Civil, «per abonar despeses electorals aportant facturació falsejada, emmascarant els conceptes realment facturats en la campanya electoral, per altres que poguessin tenir un encaix amb la finalitat de la subvenció i de la fundació».

FACTURES PER ACTES INEXISTENTS

Els investigadors consideren que «bona part» dels pagaments el 2007 del PP a empreses, com Back RVS, i les societats vinculades, Digital Plane i Croma 21, es van fer a través de Fundescam i es van emetre factures «per operacions mercantils inexistents» a la fundació per «reduir el deute contret pel partit de Madrid en relació amb despeses electorals de les eleccions generals de l’any 2008, les quals serien abonades finalment a través d’una subvenció pública concedida per la Comunitat».

Aquesta subvenció, concedida per Ignacio González el mes de novembre del 2008, va pujar a 200.620 euros, any en el qual hauria rebut 150.000 euros de la Fundació Caja Madrid. González havia renunciat a ser patró de Fundescam just un any abans.

‘FOC AMIC’

Notícies relacionades

La direcció nacional del PP va negar ahir que el 'foc amic' sigui el causant dels informes de la UCO que vinculen l’actual presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, amb el finançament il·legal del partit, i va elogiar la «tolerància zero» de la presidenta madrilenya davant els casos de corrupció. Cifuentes va apuntar dimecres que estava sent víctima d’una campanya de foc amic encara que no va voler concretar a què es referia.

La dirigent conservadora feia un mes que anava fent gala del seu paper en el 'cas Lezo', a l’haver denunciat davant el fiscal irregularitats al Canal de Isabel II, fets que Anticorrupció investigava amb anterioritat. «És casualitat, però jo fa molt de temps que vaig deixar de creure en les casualitats», va sostenir, informa Pilar Santos.