EL 'CAS PÚNICA'

El jutge dicta llibertat sota fiança de 400.000 euros per a Francisco Granados

El magistrat considera que ha disminuït el risc de destrucció i desaparició de proves després d'aixecar-se el secret de sumari

2
Es llegeix en minuts

El jutge del 'cas Púnica'Eloy Velasco, va decidir aquest dimecres modificar la situació de presó incondicional per a l'exconseller madrileny Francisco Granados i li va imposar una fiança de 400.000 euros en metàl·lic per poder sortir de la presó després de més de dos anys i mig entre reixes (des del 31 d'octubre del 2014). El magistrat argumenta la seva decisió en vista dels últims registres en relació amb Arpegio-Prisma, que disminueixen el risc de destrucció i desaparició de proves, i tenint en compte que ja s'ha aixecat el secret que pesava sobre diverses peces separades.

Velasco va adoptar aquesta mesura el mateix dia en què es va conèixer el seu trasllat a la nova Sala d'Apel·lacions de l'Audiència Nacional, i per tant haurà de deixar la instrucció, entre altres, dels casos 'Púnica' i 'Lezo', sobre el suposat finançament il·legal del PP de Madrid.

Després que la defensa de Granados demanés la seva excarceració en reiterades ocasions, Velasco ha acollit l'última sol·licitud, del 5 de maig, al considerar que s'ha rebaixat el risc de fuga pel temps transcorregut a la presó.

Malgrat tot, el jutge de l'Audiència Nacional entén que no han desaparegut completament aquests riscos i per això li imposa el pagament de 400.000 euros en metàl·lic per poder sortir de la presó, fet que li impedeix dipositar béns com a pagament d'aquesta quantitat.

Una vegada pagada, Granados podrà sortir de la presó d'Estremera (Madrid), on es troba actualment i després haurà de comparèixer a l'Audiència Nacional o el jutjat més pròxim al seu domicili dues vegades al mes, els dies 1 i 15. A aquestes mesures cautelars s'hi afegeix la prohibició de sortir d'Espanya sense autorització judicial i l'obligació de facilitar un número de telèfon i un correu per estar localitzat de manera permanent.

LES SEVES FILLES EL NECESSITEN

L'exconseller madrileny va al·legar en la seva última petició de llibertat que les seves filles adolescents el necessiten i que no té altres ingressos que no siguin de la feina de la seva dona. Segons va assegurar, aquests ingressos s'han quedat reduïts a una "ridícula quantitat" al veure's perjudicada per la situació processal del seu marit.

Notícies relacionades

Granados va insistir que la seva família viu en una "modesta casa hipotecada" on les seves filles comparteixen habitació, i va recalcar que no té més béns que els que li han bloquejat en el marc de la instrucció.

Respecte a la possibilitat de destrucció de proves, la seva defensa va esgrimir: "¿És que gairebé quatre anys després d'haver-se iniciat les investigacions, d'haver-se incautat una ingent documentació i d'haver-se practicat nombroses comissions rogatòries i pres declaració a totes les persones que s'ha considerat oportú, es pretén sostenir que encara hi ha no se sap quines proves que el senyor Granados pugui destruir? La pregunta es contesta per si mateixa. ¡I anem cap a tres anys!".