Bronca entre Podem i C's per presidir les comissions d'investigació al Congrés

S'oposen que el PDECat i Coalició Canària ocupin aquests càrrecs

Els òrgans es constitueixen aquest dijous i encara no hi ha acord

undefined38283125 madrid  03 05 2017   politica pleno del debate del proyecto 170503170913

undefined38283125 madrid 03 05 2017 politica pleno del debate del proyecto 170503170913 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El temps s'acaba, però Podem Ciutadans segueixen barallats. Les dues forces volen presidir les comissions d'investigació que es constitueixen aquest dijous al Congrés, la que fiscalitzarà la 'caixa b' del PPPP i la que estudia el rescat a les caixes d'estalvi. Els morats es postulen per a la primera i els taronges per a la segona. Rebutgen la proposta que hi havia sobre la taula, perquè aquest lloc l'ocupés al PDECat, l'antiga Convergència a qui consideren deslegitimada pel 'cas Pujol', i Coalició Canària. 

El PSOE també s'oposa a entregar als nacionalistes catalans la presidència del finançament irregular del PP i adverteix que, si no hi ha acord, presentarà el seu propi candidat. El partit al Govern insisteix que hi ha un pacte tàcit parlamentari perquè siguin els partits minoritaris els que estiguin al capdavant de les noves comissions, com ja passa amb la que investiga l'operació Catalunya, que presideix el PNB. En tot cas, els populars es neguen en rodó a la possibilitat que el PSOE, el seu adversari principal, tingui aquesta posició de força en un òrgan que ha d'investigar els seus comptes i en què les decisions es prenen per majoria.

Podem proposa que el secretari general del grup parlamentari, Txema Guijarro, presideixi la de la 'caixa b'. Ciutadans vol que Ignacio Prendes, vicepresident de la Mesa del Congrés, faci el mateix amb la de les caixes d'estalvi. Tots dos descarten Jordi Xuclà (PDECat) Ana Oramas (Coalició Canària) per a aquests càrrecs. 

Notícies relacionades

Els partits tenen temps fins a l'inici de la sessió, quan s'acabi el ple, previsiblement aquest dijous al migdia, per buscar un acord. Una vegada es posin en marxa, la primera decisió de calat serà la compareixença de Mariano Rajoy, perquè informi del finançament del seu partit. Els socialistes fa setmanes que adverteixen que el president ha de comparèixer abans de finals de maig, mentre que el PP vol que aquesta declaració sigui després que es presenti a l'Audiència Nacional com a testimoni del 'cas Gürtel'. Mostra de la preocupació que aquest òrgan desperta és que els conservadors hi han col·locat com a portaveu el seu número tres, Fernando Martínez-Maíllo.

La comissió de les caixes depurarà les responsabilitats polítiques de la bombolla financera i el rescat bancari en les legislatures de José María Aznar José Luis Rodríguez-Zapatero.