VOTACIÓ AL CONGRÉS

El Congrés aprova la comissió d'investigació de la 'caixa b' del PP

Els populars claudiquen i hi voten a favor, però adverteixen que "neix morta"

Rajoy i el seu Govern s'absenten durant el debat al ple

La proposta ha comptat amb el suport dels 316 diputats presents al ple.

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La bancada blava del Govern ha estat buida durant el debat, encara que al final el PP ha claudicat. El Congrés ha aprovat aquest dijous per unanimitat la creació d'una comissió d'investigació que analitzarà el presumpte finançament irregular dels populars. La proposta l'havien promogut el PSOE, Units Podem i Ciutadans, PSOE, Units Podem i Ciutadans, i finalment el partit conservador també ha decidit recolzar-la. Els seus vots ja no eren necessaris perquè tirés endavant, però envien un missatge poderós als seus socis parlamentaris quan l'aprovació de pressupostos està a tocar. Els 316 diputats presents a l'hemicicle han votat a favor d'una comissió que s'inicia però trigarà a substanciar-se, perquè ja està en marxa la que analitza l'operació Catalunyaoperació Catalunya i és costum parlamentari que no hi hagi dues operatives de forma simultània.

El debat ha deixat moments d'estupefacció. Els populars havien anunciat dimarts que recolzarien la comissió. No obstant, la diputada podemista Carolina Bescansa i el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, han pujat a l'estrada demanant als diputats del PP que trenquessin les directrius del seu partit i premessin el botó verd. "Els convido a trencar la disciplina de vot, a votar a favor de la comissió d'investigació", ha reclamat Bescansa. "Si s'aprovarà la comissió igualment, ¿per què no s'hi sumen? Vostès ja no tenen majoria absoluta", ha reclamat Girauta. Tots dos han defensat les posicions del seu grup en una investigació clau -està inclosa en l'acord d'investidura PP-C's sense conèixer la posició del partit afectat.

Des del PSOE, el portaveu Artemi Rallo ha subratllat que aquesta comissió "marcarà un abans i un després en la salut democràtica del país", i ha advocat per buscar respostes i depurar responsabilitats d'un "finançament il·legal anabolitzant que trenca les regles del joc democràtic".

Des del PP, el portaveu Eloy Suárez ha adduït que la comissió "neix deslegitimada" i ha lamentat que els grups ja portin la seva sentència escrita fins i tot abans que comenci la investigació. "Volen ser bons advocats, però s'han equivocat perquè ja han dictat la sentència", ha insistit, per lamentar que l'estudi se circumscrigui al seu partit i no afecti altres formacions polítiques. "Neix morta", ha dit.

Notícies relacionades

Per ara, l'oposició a la Junta de Portaveus de la Cambra baixa ha impedit que la comissió d'investigació que va sol·licitar el PP sigui inclosa en l'ordre del dia del ple i pugui ser debatuda. Encara que tot indica que al Congrés no prosperarà, sí que es podrà constituir al Senat, on el partit de Mariano Rajoy té majoria absoluta i pot imposar tant els compareixents com les seves conclusions.