Rajoy defensa Moix a capa i espasa per la seva "independència"

El PSOE adverteix al PP que està "acorralat" per la corrupció i demana la dimissió de Catalá

Iglesias reivindica la moció de censura encara que el president tingui lligats els vots perquè no prosperi

undefined38366170 madrid 10 05 2017  pol tica   sesi n de control al gobierno 170510091424

undefined38366170 madrid 10 05 2017 pol tica sesi n de control al gobierno 170510091424

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Mariano Rajoy ha defensat a capa i espasa l'actuació del fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix,Anticorrupció, Manuel Moix, aquest dimecres en la sessió de control al Govern del Congrés. Preguntat pel PSOE i Units Podem respecte als casos de corrupció, el president ha aplaudit la “independència absoluta de la fiscalia” i ha eximit Moix de les crítiques que qüestionen la seva neutralitat. “És un professional d'una àmplia i exitosa trajectòria que actua amb independència i personalitat”, ha defensat, i ha rebut una sonora ovació dels diputats populars a l'hemicicle. 

Rajoy ha aprofitat la seva resposta parlamentària per carregar contra els portaveus del PSOE i Podem, que li han preguntat pels casos de corrupció del PP i l'actuació del ministeri públic. Al socialista Antonio Hernando l'ha acusat de posar sobre la taula aquests casos per interessos partidistes en un context de primàries al PSOE; a Pablo Iglesias li ha retret que proposés a Pedro Sánchez un pacte governamental en què reclamava que els jutges i els fiscals estiguessin compromesos amb el “Govern del canvi”.

“D'aquí uns dies haurà de declarar en comissió i no es podrà escaquejar amb l'‘i tu més’. Vostè està acorralat per la corrupció del seu partit, senyor Rajoy”, ha retret el portaveu socialista. 

Iglesias ha ratificat que el seu grup presentarà una moció de censura contra el president, “no per diferències ideològiques”, sinó per evitar l'escalada de corrupció. El cap podemista ha assenyalat la seva intenció de registrar la iniciativa encara que Rajoy “tingui lligats” els vots de Ciutadans, el PNB i el PSOE “que ni hi és ni se l'espera”, ha acabat.

El PSOE ha demanat la dimissió del ministre de Justícia, Rafael Catalá, i ha anunciat que si no ho fa reclamarà la seva reprovació al Congrés. El ministre ha defensat la seva actuació i la de Moix, i ha acusat l'oposició de donar pàbul a "insídies". Ha recordat que té "la confiança del president" i que, per tant, seguirà al capdavant del departament de Justícia. 

ZOIDO ES DEFENSA

Notícies relacionades

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha qüestionat les implicacions de l'informe de la Fiscalia Anticorrupció conegut aquest dimarts en què evidencia les seves sospites que el seu departament va fer la xivatada a Ignacio González, expresident de Madrid detingut.

"L'escrit d'ahir no canvia res, ni el secretari d'Estat [de Seguretat, José Antonio Nieto] ni jo tenim absolutament res", ha defensat Zoido. El ministre també ha assegurat que aquest no el va informar prèviament de la reunió que va mantenir amb González. "No em va dir que es reuniria", ha respost en la sessió de control, a preguntes del PSOE.