El dia que Ferrusola va firmar com a "mare superiora", al Parlament li demanaven a Pujol 'mans netes'

L'expresident es va sotmetre a una votació d'investidura, que va perdre, el 14 de desembre de 1995, la data en què la seva dona va ordenar al seu banc d'Andorra traspassar "dos missals"

jgblanco38354614 16 12 1995 barcelona parlament rafael rib  felicita a jordi 170509131451

jgblanco38354614 16 12 1995 barcelona parlament rafael rib felicita a jordi 170509131451

2
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

Hàbilment, després de conèixer el dia en què Marta Ferrusola va escriure la nota manuscrita a la Banca Reig d'Andorra en què es feia passar per la "mare superiora", alguns mitjans han recordat que el mateix dia, el 14 de desembre de 1995, el seu marit, Jordi Pujol Soley, s'enfrontava a la primera sessió d'investidura de les seves cinquenes eleccions. Convergència i Unió va patir un dur revés a les urnes: va perdre 10 diputats (va passar de 70 a 60 escons) i, el pitjor, la majoria absoluta.

Aquell dijous, l'expresident no va superar la votació, ja que es necessita majoria absoluta, i es va haver d'esperar al dissabte següent, quan només requeria majoria simple (més 'sís' que 'nos'). La crònica que aquell dia va publicar EL PERIÓDICO, firmada per Carles Cols, destacava que el PSC i el PP, que es van abstenir i van impedir una derrota més sonada, van donar "una clara mostra de la seva voluntat d'arribar a (...) possibles pactes de legislatura o govern".

No obstant, furgant una mica més en el que està publicat, es troba una perla que avui cobra més brillantor. El diputat d'ICV Rafael Ribó va mantenir "un encès debat" amb Pujol i li va reclamar un "compromís explícit per acabar amb les corrupteles al voltant del Govern de la Generalitat".

'MANS NETES'

Notícies relacionades

Buscant al diari de sessions del Parlament d'aquell dia es troba la cita textual, amb més substància encara: "Finalment, en aquest apartat, autogovern, senyor candidat, vol dir també mans netes. Vol dir també moralitzar la vida pública. I li demano solemnement, senyor candidat, un compromís explícit per acabar amb totes les irregularitats i corrupteles que hi ha en l'entorn del Govern de la Generalitat de Catalunya. El pluralisme ha de servir per fer una Catalunya neta; com deia el mateix (Carles) Cardó: construïm una gran honestedat col·lectiva a base de l'honestedat individual, senyor candidat".

En la seva resposta, el llavors candidat a la reelecció es va comprometre a assumir "ben clarament i sense cap tipus d'angoixa" la petició de Ribó que l'Administració de la Generalitat fos una "administració correcta i una administració honesta". No va dir res de l'honestedat individual que li reclamava el diputat d'ICV, qui sap si al mateix temps que la seva dona escrivia al seu banquer d'Andorra per traspassar "dos missals" al "capellà de la parròquia"; que, traduït pels investigadors, serien dos milions de pessetes al seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola.