ELS COMPTES DEL 2017

Podem impugna els comptes i advoca per la moció de censura

Els morats retreuen al PNB que defensi la plurinacionalitat "a cop de xec"

Montoro els acusa de pretendre "trencar les institucions" des d'una ideologia "antisistema"

undefined38282897 madrid  03 05 2017   politica pleno del debate del proyecto 170503172806

undefined38282897 madrid 03 05 2017 politica pleno del debate del proyecto 170503172806 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Units Podem va aprofitar el debat de Pressupostos per defensar la moció de censura que registraran aquest mes contra Mariano Rajoy, un mecanisme que veuen com a únic antídot efectiu a la “resignació” d'uns comptes públics que abominen. 

Pablo Iglesias no va pujar a la tribuna, però els quatre oradors dels morats i les seves aliances van plantejar aquesta moció com a única alternativa vàlida després d'assumir que el president del Govern no dimitirà per més que l'hi demanin. En els discursos, han enviat dards enverinats al PSOE per no recolzar aquesta iniciativa i també al PNB per actuar com a salvavides de Rajoy.

Alberto Garzón 

PORTAVEU UNITS PODEM

"És possible que hi hagi bonança econòmica i misèria macroeconòmica. No és possible sostenir un país en què la majoria en queda fora"

“No volen una moció censura per a un govern alternatiu, però van pactar vuit reials decrets amb el PP i alhora diuen que seran implacables amb ells. No sé quin és el nivell de por que ha de tenir el PP”, va ironitzar el diputat Alberto Garzón. Des de les files d'En Comú Podem, Joan Mena va tornar a demanar la dimissió del president i va defensar la moció de censura com a “arma del poble” per revocar “un dels Governs més corruptes d'Europa”.

JOC DE TRONS

Cristóbal Montoro els va respondre amb sorna i va evitar com fos el xoc de trens, desacreditant-los com a interlocutors experts. Entre la condescendència i la burla el ministre d'Hisenda els va confessar que ell també és fan de la sèrie 'Joc de trons', però al·lega que la ficció no el porta a creure que les institucions són un món paral·lel “posseït per éssers estranys” que maquinen “teories conspiratives”.

Els va acusar de viure atrinxerats en una ideologia antisistema que els fa estar en contra de qualsevol proposta que provingui d'una altra força política sense ni tan sols analitzar-la i va treure a passejar la por al caos que tan bé li va funcionar al PP en les campanyes el 20-D i el 26-J. “El seu projecte polític és arribar a les institucions i trencar-les. Vostès són una amenaça per a l'estabilitat”, els va retreure. 

El portaveu podemista Alberto Montero va criticar el PNB pel pacte aconseguit amb el PP per donar suport als comptes. Va al·legar que no són uns pressupostos negociats sinó “comprats”. Va acusar el grup basc d'entendre el concepte de plurinacionalitat “a cop de xec” i li va retreure haver-se deixat “comprar el vot”. 

ENFRONTATS AMB ELS AJUNTAMENTS

Notícies relacionades

En el terreny econòmic, Units Podem entén que els comptes de Montoro no aconseguiran traslladar la millora a les classes que més han patit la crisi i recrimina al Govern oferir unes xifres macro que ben poc tenen a veure amb la realitat social. La seva relació amb el poble espanyol està esgotada. El seu Govern i Espanya van per camins diferents i vostè encara no ho veu”, va retreure Montero al ministre d'Hisenda. Li va demanar que abandoni la seva “obsessió” pel dèficit públic, que faci una política fiscal expansiva al nivell d'altres països europeus i que canviï el model productiu perquè l'economia arrenqui sense deixar enrere la meitat del país. 

El ministre va respondre als oradors liles que ni tan sols s'han llegit els comptes, que “no saben de què van” i els va tractar amb menyspreu. Encoratjat al final de la seva rèplica, Montoro no va poder amagar-se la satisfacció quan va admetre que té amarrats els ajuntaments que governen els podemistes amb la llei d'estabilitat pressupostària, que els impedeix gastar més del creixement previst per a l'economia (2,1% el 2017), un camp de batalla entre els consistoris del canvi i el Govern.