LES PORTADES DE LA PREMSA

"Moix ordena investigar els fiscals del 3% per coaccions", titula 'El Mundo'

El cap d'Anticorrupció s'enfronta a tota la secció al donar crèdit a un imputat que denuncia que va ser pressionat el 2014 per declarar falsedats dels Pujol

portada-pais-29-04-2017

portada-pais-29-04-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui mantenen els Pujol en un lloc destacat. Donen canxa al testimoni de Pujol júnior sobre milionaris negocis fallits i el fet que no té diners per viure, en què va al·legar que se sentia com Saza a 'La escopeta nacional' i li va explicar al jutge que "900.000 euros en bitllets de 500 ocupen poc". Tot i que sembla que crida més l'atenció que s'investigui tres fiscals del 'cas 3%' per coaccions, al pressionar un testimoni, Rafael Pallardó, perquè declarés falsedats contra els Pujol. És el que obre la primera d''El Mundo', que ho completa amb aquest subtítol: "El fiscal en cap Anticorrupció creu que hi ha indicis que els seus subordinats van pressionar un imputat i van obstruir l'acció de la justícia durant la investigació als Pujol a Andorra".

El text de Manuel Marraco a la portada diu: "Moix ha ordenat investigar tres fiscals de la seva unitat arran de la denúncia d'un imputat en la investigació sobre els comptes dels Pujol a Andorra. Els fiscals afectats són José Grinda, Fernando Bermejo i Juan José Rosa. Als dos primers Moix ja els havia apartat anteriorment de l'anomenat 'cas 3%'. El fiscal en cap va firmar recentment un decret en què detecta possibles delictes de coaccions i d'obstrucció a la justícia i remet l'assumpte a la Fiscalia Superior de Catalunya, que ha obert unes diligències d'investigació. La resposta dels fiscals ha sigut demanar l'empara davant de denúncies com l'activada per Moix. La sol·licitud l'han recolzat tots els seus companys d'Anticorrupció".

ELS MATISOS D'ALTRES VERSIONS

També informen d'aquesta virulenta guerra 'El País' ("Un empresari va demanar diners a tres fiscals per implicar Pujol", titula) i l''Abc' ("Moix va rebre un investigat sense dir-ho als fiscals del cas. Va cursar la denúncia contra ells d'aquest individu, acusat en el cas de Gao Ping").

La versió de l''Abc' assegura que Moix no va voler valorar que Grinda, Bermejo i Rosa li expliquessin que aquella trobada del 30 d'octubre del 2014 va tenir lloc a instàncies de Pallardó i els seus advocats; que tots tres van ser autoritzats a assistir-hi per l'antecessor de Moix, Antonio Salinas, i l'exfiscal general Eduardo Torres-Dulce; que no hi va haver acord perquè Pallardó els exigia que li compressin la informació amb fons reservats o que negociessin amb 'El Mundo' perquè pagués aquest diari. També apunta que el defensor de Pallardó és Javier Iglesias, lletrat dels banquers andorrans Higini i Ramón Cierco, que havien denunciat judicialment coaccions d'excomissaris de la policia de Jorge Fernández Díaz perquè revelessin dades bancàries dels Pujol.

PRESSUPOSTOS I MOCIÓ DE CENSURA

Això sembla el més rellevant d'un quiosc que alberga nous episodis de l'escàndol del saqueig del Canal d'Isabel II pel clan d'Ignacio González que esquitxen el Govern del PP de Rajoy, a més de donar canxa als 100 primers dies de Trump a la Casa Blanca i al viatge del papa Francesc a Egipte.

Els altres temes de portada són el nou auguri del Govern espanyol sobre reducció de l'atur de cara al 2020 -ja sabeu que d'aquestes previsions propagandístiques en diuen política econòmica- i el preacord del PP i el PNB per aprovar els Pressupostos. Això, per cert, porta 'La Razón' a cantar victòria ("Rajoy encarrila la legislatura...") mentre s'oficien responsos per la moció de censura plantejada per Units Podem contra Rajoy per la corrupció del PP: "Iglesias deixa la moció de censura en mans de les bases després del seu fracàs" ('La Razón'), "Els agents socials acullen amb tebior la moció de censura" ('El País') i "Iglesias s'obre ara a un president el PSOE" ('El Mundo').       

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Guindos preveu més ocupació i creixement fins al 2020"; "El Papa visita el dictador egipci Al-Sisi"; "Les gravacions mostren que González encara demanava més diners"; "Le Pen sol·licita el vot d'extrema esquerra davant el silenci de Mélenchon"; "100 dies de Presidència. Trump fracassa en la seva promesa de gran expansió econòmica: només el 0,7%"; "Rajoy culmina l'acord amb el PNB per aprovar els Pressupostos"

EL MUNDO

"Moix ordena investigar els fiscals del 3% per coaccions"; "La violència i la fe són incompatibles". "El papa Francesc va defensar ahir la cultura de la trobada com a 'única alternativa a la barbàrie' en la seva visita a la mesquita d'Al-Azhar"; "La UE desafia la Gran Bretanya i obre la porta a una Irlanda unificada"; "Pujol Jr. davant el jutge: 'Jo els deia als meus germans 'repartiré X', i els hi donava'"; "El número 2 d'Interior diu que pateix una 'cacera' i el PSOE demana la seva dimissió"; "Anticorrupció creu que 'membres del Govern' van demanar contractar Equip Econòmic"

ABC

"Primer papa a la Universitat d'Al-Azhar. Abraçada històrica per 'desemmascarar la violència disfressada de religió'"

LA RAZÓN

"Trump. La guerra dels 100 dies"; "Rajoy encarrila la legislatura fins al 2018 després del suport del PNB als Pressupostos"; "L'atur baixarà a l'11,2% el 2020, segons el Govern"; "Pujol Jr. al jutge: 'Soc com Saza a 'La escopeta nacional', el que paga la festa'"; "El Papa demana 'un 'no' fort' a la violència en nom de Déu"; "Brussel·les estudia reconèixer una Irlanda unida a la UE"

ARA

"Trump. 100 dies de govern (Encara en queden 1.361)"; "Jordi Sànchez: 'L'Estat té molt difícil impedir el referèndum'"; "Fre a la funerària municipal de Barcelona" 

EL PUNT AVUI

"L'ANC fa pinya pel sí"; "Jordi Pujol Ferrusola: 'Entre els germans mai parlàvem dels comptes'"; "Derbi de la supervivència"; "Aliança de l’Arxiu Nacional amb Poblet"; "El PNB dona oxigen als pressupostos de Rajoy"

LA VANGUARDIA

"El fill de Pujol declara que no té diners 'per viure'"; "El Papa, amb les víctimes coptes"; "Trump compleix cent dies de fracassos, però tornaria a guanyar les eleccions"; "L'atur serà més alt que abans de la crisi fins a l'any 2020"; "El PNB esgota la negociació amb Rajoy per recolzar el pressupost"

EL PERIÓDICO

"Declaració de Pujol Júnior al jutge: 'Tinc problemes per poder viure'"; "100 dies a cop de tuit"; "Alarma per 'Balena blava', el joc de reptes a internet que condueix al suïcidi"; "Dos morts al Prat per la guerra de bandes dominicanes"; "Un derbi en l'hora crucial de la Lliga"

Notícies relacionades

EL CORREO

"PNB i PP es disposen a firmar el seu primer gran pacte a Madrid vint anys després"; "L'agressió de l'ultra del Betis arriba als jutges com a presumpte delicte d'odi"; "El Govern creu que Espanya recuperarà el 2020 tota l'ocupació perduda per la crisi"; "La reforma de la RGI planteja més ajudes per a les famílies amb fills"