EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Puigdemont, a l'assemblea de l'ANC, emplaça l'Estat a dialogar

L'entitat avala declarar la DUI en cas que l'Estat impedeixi el referèndum

Organitzarà per a la Diada un "esclat de color" a la cruïlla del passeig de Gràcia amb Aragó, a Barcelona

jgblanco38228973 granollers 29 04 2017 asamblea general ordinaria de la anc  170429124230

jgblanco38228973 granollers 29 04 2017 asamblea general ordinaria de la anc 170429124230

6
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / GRANOLLERS

Unitat, fermesa i emplaçament del president a l'Estat per negociar el referèndum. Aquests han sigut els principals missatges de l'ANC en la seva assemblea anual celebrada avui a Granollers en un ambient festiu i optimista amb la participació d'unes 2.400 persones, que han avalat per pràctica unanimitat un full de ruta que preveu una declaració unilateral d'independència (DUI) si l'Estat impedeix l'aprovació de les lleis de desconnexió o el referèndum. El president Carles Puigdemont ha demanat a l'Estat que "aparti la mandra, deixi de banda els prejudicis" i se senti interpel·lat a "enraonar" sobre la celebració del referèndum. Un referèndum que, una vegada més, ha assegurat que es portarà a terme. "Això ho vam iniciar junts i ho acabarem junts", ha proclamat, en un acte amb la presència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i representants de nombrosos partits i entitats.

"Des d'aquí li demano a l'Estat que escolti i se senti interpel·lat per una part dels seus conciutadans que li truquen a la porta per parlar amb ell i expressar que la manera més civilitzada i europea de resoldre un conflicte és enraonant, perquè enraonar no fa mal, no té colesterol, no és inconstitucional", ha proclamat Puigdemont, i ha afegit: "Li demano que aparti la mandra, deixi els prejudicis i assumeixi, perquè la té, la seva part de responsabilitat, per cert molt gran, respecte a la resolució del problema, nosaltres assumim la nostra responsabilitat en la resolució tan lluny com faci falta". 

PROPOSTA DEL PACTE NACIONAL

Puigdemont ha afegit que en pròximes dates l'Estat "tindrà sobre la taula una proposta catalana per dialogar i negociar" el referèndum. I ha assegurat que la consulta es farà: "No hi ha cap raó que justifiqui que en aquest moment fallarem, cap, com a Govern no fallarem, no fallarà el Parlament, no fallareu vosaltres, ho vam iniciar junts i ho acabarem junts".

EL COMPROMÍS DE SÀNCHEZ

Prèviament, el líder de l'ANC, Jordi Sànchez, ha anunciat que l'entitat acompanyarà els membres de la Mesa del Parlament citats a declarar davant el TSJC. I ha anunciat la possibilitat d'una mobilització fins i tot en forma d'acampada: "Si hem d'anar a dormir a les portes del Parlament perquè els nostres representants puguin legislar el dret al referèndum i el nostre president i el seu Govern puguin convocar el referèndum, estarem al parc de la Ciutadella".

Sobre la DUI, el líder de l'entitat, Jordi Sànchez, ha tornat a qualificar de poc probable aquest escenari, i en el seu discurs ha dit que la DUI arribarà després de la celebració del referèndum. "La declaració d'independència la farem però com a resultat de les urnes que el Govern, amb el suport del Parlament, amb el nostre compromís, portarem al carrer, ¡votarem, i tant que votarem!".

Prèviament, en declaracions als mitjans de comunicació, ha explicat que la prioritat és el referèndum: "Estem convençuts que es podrà portar a terme, decidits a instar el Govern a arribar fins a les últimes conseqüències per tenir seus electorals, col·legis, urnes i paperetes; no ens imaginem l'Estat perseguint i detenint urnes, clausurant seus electorals, la democràcia no pot ser segrestada, però si l'Estat embogeix i usa la coacció el nostre parlament té prou legitimitat i suport ciutadà per enviar un missatge a la comunitat internacional de constituir-se en Estat independent".

DEFENSA DEL PARLAMENT

L'ANC ha aprovat per unanimitat una declaració de suport a la Mesa del Parlament, per la decisió judicial de processar diversos dels seus membres per permetre la votació sobre el referèndum. El text, contundent, proclama que "l'únic parlament amb legitimitat democràtica per representar la ciutadania és el Parlament de Catalunya, qualsevol atac que posi en risc la seva sobirania serà democràticament però implacablement contestat”.

LA DIADA: PASSEIG DE GRÀCIA-ARAGÓ

La reunió de l'ANC ha servit per donar pistes sobre la festa que organitzarà la pròxima Diada Nacional de l'Onze de Setembre. Serà un "esclat de color" a la cruïlla del passeig de Gràcia amb el carrer d'Aragó de Barcelona, usant la paraula 'sí' com a "eina" per "canviar-ho tot". Un acte que també servirà per recordar anteriors mobilitzacions de l'Assemblea.

Amb tot, els organitzadors han advertit que l'acte i la data poden variar en funció de la conjuntura política, donada la incertesa dels pròxims mesos. En un altre moment de la reunió d'avui s'ha apel·lat a la "mobilització permanent" com una possibilitat si l'Estat actua contra el referèndum.

UNITAT INTERNA

L'assemblea ha començat amb un aval pràcticament unànime a l'informe de gestió (1.938 vots a favor, 4 en contra i 15 abstencions), així com al pressupost i l'informe econòmic i el codi ètic de l'entitat. En el balanç de gestió aprovat s'hi inclou una advertència: el moviment independentista s'ha consolidat però es percep certa falta d'"entusiasme".

DIFERÈNCIES EN EL SOBIRANISME

En l'informe de gestió, a més, l'entitat independentista admet que les diferències entre el PDECat i ERC poden posar "en risc" el procés sobiranista. També assumeix que es comença a percebre certa falta d'entusiasme entre les bases, encara que afirmen que el moviment independentista s'ha consolidat.

L'informe destaca que l'ANC va assumir com a pròpia la creació de JxSí i que el lideratge en aquells moments no passava per l'entitat i sí pels partits, "els mateixos que a partir de l'endemà de les eleccions van mostrar de forma ben evident que les seves diferències de model poden arribar a posar en risc el projecte polític" que s'està impulsant.

"Això, juntament amb l'error comès d'haver situat en igualtat de condicions la CUP i JxSí, va minvar considerablement el lideratge que ha tingut l'ANC durant els últims anys", recullen en el document.

¿PÈRDUA DE LIDERATGE?

Segons la seva opinió, va ser tan explícita la pèrdua de lideratge que "durant cert temps, l'ANC no va tenir veu", i afegeixen que una part de la impossibilitat de recuperar-la va venir per l'interès per no explicitar la incompareixença d'una de les parts independentistes si es feien reunions dels firmants del full de ruta o de la taula de forces polítiques i entitats sobiranistes.

No obstant, subratllen que l'aposta pel referèndum ha servit per tornar l'ANC al lloc que sempre va ocupar: "Fer d'altaveu de la societat civil en relació amb l'objectiu final i el que es necessita per arribar-hi, i alliberar-nos de complexos: qui no vulgui estar explícitament amb l'ANC no cal que hi estigui, però no podem alentir la maquinària, s'ha de seguir endavant".

OVACIÓ A LLACH

L'assemblea de l'ANC ha dedicat una ovació dels socis, que s'han posat drets, al diputat de Junts pel Sí i cantautor Lluís Llach, quan ha fet acte de presència al pavelló. D'aquesta manera l'ANC recolza Llach després de la polèmica per les seves advertències, en diverses conferències, que els funcionaris que desobeeixin la llei de desconnexió seran sancionats. El president Puigdemont va avalar Llach en el ple del Parlament de dimecres passat.

Precisament, Puigdemont i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, assistiran a la clausura d'un conclave que l'Assemblea vol convertir en "una gran festa pel 'sí' al referèndum", i en què es debatran els documents del full de ruta i del codi ètic que, després d'un mes de transaccions, no ha deixat esmenes vives.

Notícies relacionades

La DUI ha tornat al debat de l'assemblea després que el vicepresident del Govern, Oriol Junquerascontemplés la declaració si l'Estat prohibeix el referèndum, una cosa que per a Sànchez és "d'un sentit comú absolut". El president de l'entitat va explicar que l'assemblea debatrà el full de ruta sobiranista que proposa l'entitat per a l'any que ve, i en aquest full de ruta es contemplarà la declaració d'independència com a mecanisme de "desbloqueig" en cas que l'Estat no permeti el referèndum.

Encara que ho considera poc probable, Sànchez creu que, si no hi ha referèndum per un bloqueig de l'Estat, la majoria absoluta de 72 diputats que JxSí i la CUP tenen al Parlament té dret a procedir a "la comunicació -a la comunitat internacional- i a la proclamació de Catalunya com a nou Estat".