Arxivada la causa contra els independentistes acusats de cremar fotografies del Rei en l'última Diada

El tribunal considera que l'acció s'empara en la llibertat ideològica i d'expressió

 

  / ACN

1
Es llegeix en minuts
JÚLIA REGUÉ / BARCELONA

L'Audiència Nacional ha arxivat aquest dijous la causa contra els cinc acusats d'un presumpte delicte d'injúries a la Corona per cremar fotografies del Rei durant l'última Diada perquè considera que l'acció s'empara en la llibertat ideològica i d'expressió.

En un comunicat firmat per les organitzacions que componen l’Esquerra Independentista, asseguren que "la coherència i la fermesa de les seves organitzacions i dels seus militants han aconseguit guanyar el pols a l'aparell repressiu espanyol". Encara que celebren la decisió, mantenen que "no pensen rentar la cara a la judicatura espanyola" i argumenten que la decisió judicial respon "únicament" a les mobilitzacions "de denúncia de la persecució política i ideològica". 

La fiscalia va obrir diligències després dels successos en la concentració anticapitalista al final de la jornada, organitzada per la CUP i altres entitats com Alerta SolidàriaArran Endavant, que va recórrer l'Onze de Setembre passat els carrers de Barcelona. Les imatges del Rei cremades estaven impreses en fulls de paper que, al revers, contenien una pàgina de la Constitució. "Amb determinació, sent coherents i conseqüents, hem cremat fotografies del Rei des de fa molts anys. Tants com uns 300, des que Felip V va cremar els nostres pobles i ciutats", asseguren a l'escrit. 

ES VAN NEGAR A DECLARAR 

Notícies relacionades

Els cinc acusats es van negar a declarar davant el jutge de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, el 7 de desembre, i per tant els Mossos d’Esquadra els van detenir cinc dies després i els van traslladar a Madrid, on van tornar a rebutjar prestar declaració argumentant que no reconeixen que un "tribunal estranger hereu del franquisme tingui legitimitat per jutjar el poble català". Sense respondre a cap de les preguntes, van sortir en llibertat amb càrrecs i sense mesures cautelars.

Entre els acusats hi ha Aitor Blanc, portaveu de Som Gramenet a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Jordi AlmiñanaIvan Altimira, Roger Santacana i Nora Miralles, que va formar part de la candidatura de la CUP a Barcelona, com a suplent, en les eleccions autonòmiques del 2015. Altimira és assessor del grup municipal dels cupaires a l'ajuntament de la capital catalana i Santacana també està vinculat al partit i figurava a les llistes de Manresa.