Així és el mecanisme amb què Podem volia enderrocar Rajoy: les claus d'una moció de censura

Aquest procediment només s'ha posat en pràctica en dues ocasions des del 1978

El PSOE i C's han rebutjat sumar-se a aquesta iniciativa parlamentària

undefined37679487 madrid  15 03 2017    mariano rajoy presidente del gobierno 170426120209

undefined37679487 madrid 15 03 2017 mariano rajoy presidente del gobierno 170426120209 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

La moció de censura amb què Podem vol enderrocar el president del Govern, Mariano Rajoy, pels suposats nexes corruptes del PP seria la tercera de la democràcia, encara que tant el PSOE com a Ciutadans s'han negat a secundar el partit de Pablo Iglesias.

Recollida en els articles 113 i 114.2 de la Constitució i en els articles 175 a 179 del Reglament del Congrés, aquest mecanisme no només censura el president vigent, sinó que obliga a proposar una alternativa per ocupar la Moncloa.

Aquest moviment es proposa per almenys la desena part dels diputats (35 dels 350), en un escrit motivat i dirigit a la Mesa que ha d'incloure el nou candidat. La votació, però, no es podrà portar a terme fins al cap de cinc dies, i en els dos primers dies d'aquest termini es podran presentar mocions alternatives. Si fracassa, els firmants no en podran presentar cap altra durant el mateix període de sessions.

En el debat, després  de la defensa de la moció per part d'un dels subscrivents, hi intervindrà el president (tots dos sense límits de temps). Després d'un recés decretat per Presidència, hi podrà intervenir un representant de cada un dels grups parlamentaris de la Cambra per temps de 30 minuts, a més d'un torn de replica de 10 minuts més.

Notícies relacionades

L'aprovació requerirà el vot favorable de la majoria absoluta de la Cambra baixa, és a dir, 176 vots.

DOS INTENTS PREVIS I SENSE ÈXIT 

Juntament amb la qüestió de confiança, aquesta moció és un dels dos mecanismes previstos a la Carta Magna per acabar amb un president del Govern. Des de la Transició, Espanya n'ha viscut dues, una contra Adolfo Suárez i una altra contra Felipe González, però totes dues van fracassar.