Pedro Sánchez: "Rajoy ha de dimitir"

El precandidat defensa que el PSOE exigeixi responsabilitats polítiques al president al Congrés

Explica la seva "evolució" sobre la qüestió catalana: "Hem de redefinir el que significa Espanya"

 

  / EFE / CABALAR

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez li sembla tèbia la resposta del PSOE davant els últims escàndols de corrupció del PP i considera que el seu partit hauria de ser més “contundent” per exigir la renúncia del president del Govern. Conscient que una moció de censura requeriria necessàriament el suport de Ciutadans, no defensa aquesta iniciativa com a punta de llança, però insisteix que el partit socialista no es pot conformar amb cridar Mariano Rajoy a una comissió d'investigació que encara no ha sigut creada.

“Mariano Rajoy ha de dimitir i se li han d'exigir aquestes responsabilitats polítiques al Congrés dels Diputats”, ha reclamat aquest dijous en una entrevista a la Cadena Ser. ¿Per què dimiteix Esperanza AguirreEsperanza Aguirre i Mariano Rajoy no? És un partit podrit de corrupció”, ha reflexionat i ha corregit l'afirmació del president, que aquest dimecres va sortir del pas a l'assegurar que la justícia funciona perquè “qui la fa la paga”. “Qui la fa la paga no. A qui l'enxampen, la paga”, ha puntualitzat Sánchez.

Sánchez ha evitat comprometre quina serà la seva decisió si el 21 de maig s'imposa a Susana Díaz i a Patxi López i aconsegueix recuperar la secretaria general del PSOE: si buscarà acords per promoure una moció de censura o iniciatives de pressió que bloquegin l'actual Govern que aboquin a uns nous comicis. “Les eleccions vindran quan vinguin, però els socialistes han de recuperar la credibilitat”, ha tancat després de recordar que la "moció de censura és una moció constructiva".

"IGLESIAS S'EQUIVOCA"

Malgrat aquesta ambigüitat, el precandidat ha utilitzat l'escassa contundència que, segons ell, manté el PSOE davant els casos de corrupció del PP per reclamar un partit “a l'esquerra”. Es nega a acceptar l'acusació d'haver-se podemitzat i recorda que va ser la negativa de Pablo Iglesias la que va frustrar les seves expectatives per ser investit president. 

Malgrat que promou una aliança estratègica amb Podem, Sánchez ha opinat que el líder morat comet un error a l'apostar per la protesta en lloc del treball parlamentari després de resultar vencedor a Vistalegre 2. “Iglesias s'està equivocant d'estratègia política”, ha assenyalat, i ha advertit que, amb aquest gir del seu adversari, “el PSOE té un espai enorme per ocupar”.

CATALUNYA A LA CONSTITUCIÓ

Notícies relacionades

Sánchez ha explicat que la seva posició sobre la qüestió catalana ha “evolucionat” i “madurat”, un recorregut que planteja també per a la Llei Fonamental. “35 anys després de la Constitució hem de redefinir el que significa Espanya, tenint clar que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol”, ha opinat.

Sánchez ha fet seva l'afirmació de l'historiador Javier Tusell. “L'Espanya de nació de nacions més adequada per als que considerem que Espanya és més que la suma d'identitats, que és una nació, i aquells que consideren que Espanya és una realitat plurinacional, plurilingüe i pluricultural”, ha defensat.