EL SAQUEIG DEL PALAU DE LA MÚSICA

Hisenda ratifica que diners de Ferrovial van anar a parar als extresorers de CDC

Els pèrits han detallat que les sortides en efectiu de comptes corrents es van fer amb xecs al portador

Millet i Montull es van aprofitar d'aquesta mecànica i van utilitzar 18 milions per a fins propis

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els pèrits de l'Agència Tributària han sostingut aquest dimecres en el judici pel saqueig del Palau de la Música que fons entregats a l'auditori per Ferrovial per aparent patrocini van anar a parar en efectiu als extresorers de CDC, el desaparegut Carles Torrents i el seu substitut i acusat Daniel Osàcar. El fiscal Emilio Sánchez Ulled sosté que per aquest mètode el partit va percebre un total de 3,7 milions entre el 2000 i el 2007. El total de sortides en efectiu puja a més de 22,7 milions. 719.000 euros més van ser destinats a retribucions en negre a empleats del Palau.

Tant els tècnics d'Hisenda com de l'acusació particular, exercida per l'entitat cultural, com de la defensa dels exresponsables de l'auditori, Fèlix Millet i Jordi Montull, han reconegut que es movien ingents quantitats de diners en efectiu i que eren retirades de les entitats bancàries a través del xec al portador. Una de les proves més importants que corroboren aquestes operacions és una llibreta trobada a la caixa de seguretat d'una caixa d'estalvis on s'apuntaven els ingressos i les sortides de comptes corrents, segons els pèrits de l'Agència Tributària. Els investigadors van localitzar aquesta caixa al trobar al Palau un paper sobre la seva existència.

Els pèrits d'Hisenda han reiterat que una part substancial dels fons retirats per Millet i Montull de la fundació del Palau de la Música i de l'associació Orfeó Català va anar a parar directament a les butxaques dels dos exresponsables de l'entitat, que es van repartir els diners: un 80% l'expresident i un 20% la seva mà dreta. Aquesta quantitat, entre el 2002 i el 2009, va ser de més de 18 milions, encara que d'aquest import, segons els investigadors, més de 9 milions d'euros "han desaparegut sense deixar rastre". Els pèrits de la defensa han assegurat que d'aquesta quantitat 2 milions van anar a parar sous en negre d'empleats del Palau, 1,5 milions en dietes als cantaires i 5 milions es van destinar a pagar determinades factures.

RETIRADA DE FONS SENSE IDENTIFICAR-SE

Notícies relacionades

Les indagacions practicades han pogut determinar en alguns casos la persona física que va cobrar els xecs (utilitzats del Palau), però en la majoria de les operacions no ha resultat possible determinar qui va ser. El motiu: les entitats bancàries no han conservat la documentació justificativa. En aquest sentit, alguns testimonis han confessat durant el judici que als bancs no els demanaven cap documentació.

A part de les suposades entregues en efectiu als extresorers de CDC, fets admesos per Millet i Montull, el partit va percebre 630.000 euros entre el 1999 i el 2008 pels convenis firmats entre l'entitat cultural i la fundació convergent Trias Fargas (ara CatDem). Tant aquesta quantitat com les entregues en efectiu no estaven registrades en la comptabilitat oficial, segons els pèrits.  A part d'aquestes sumes de diners, el partit, segons l'acusació, es va beneficiar de factures falses de proveïdors del Palau i que corresponien a serveis realitzats a CDC. Per tant, la fiscalia reclama a l'extinta CDC un total de 6,6 milions d'euros.