CORRUPCIÓ.CAT

El Palau va pagar 3,3 milions per obres en cases de Millet i Montull

Els pèrits sostenen que una part dels diners va sortir de la fundació de l'auditori i una altra, d'un consorci públic

A la seu de l'entitat cultural els Mossos van trobar els esborranys amb els treballs realitzats i les factures modificades

 

  / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els pèrits de l’Agència Tributària van certificar ahir en el judici pel saqueig del Palau de la Música que Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, van pagar amb fons de la fundació de l’entitat cultural obres en vivendes particulars per un valor total de 2,5 milions d’euros, entre el 2006 i el 2009. Bona part d’aquesta quantitat, 2,3 milions, es corresponen a treballs realitzats en cases de l’expresident de l’entitat, sobretot a la de l’Ametlla del Vallès, on va arribar a instal·lar un auditori privat per escoltar música. A aquesta quantitat s’hi han d’afegir 879.000 euros més que van ser desemborsats entre el 2005 i el 2009 pel consorci del Palau, en què estan representades diverses administracions. En total, segons l’acusació, 3,3 milions d’euros.

Tant Millet com Montull van confessar el setembre del 2009 que s’havien apropiat diners. El primer va dipositar al jutjat 1,6 milions, i el segon, 200.000 euros.

Ha arribat el torn dels pèrits, tant els proposats per la fiscalia (inspectors de l’Agència Tributària), com els de l’acusació particular (Deloitte) i de la defensa (equip liderat per José María Gay de Liébana). Durant tota la setmana aniran desgranant els aspectes econòmics del saqueig per avaluar-ne l’import total, i també la responsabilitat de cadascun dels acusats.

Si els fons van ser sostrets de l’associació Orfeó Català o de la fundació del Palau de la Música, com que es tracta de diners privats, se’ls podrà acusar d’apropiació indeguda. I si els fons amb què es van pagar les obres en vivendes particulars provenien del Consorci del Palau de la Música, el delicte aplicable és el de  malversació de fons públics, al qual corresponen penes més dures.

DOCUMENTACIÓ CONFISCADA

Els pèrits d’Hisenda van assegurar que van comptar per fer la seva anàlisi inicial amb la documentació trobada al registre de l’oficina de Montull al Palau. Els Mossos hi van trobar esborranys de factures amb les originals grapades. A l’esborrany hi apareixien els treballs realment realitzats a les cases particulars, mentre que a les oficials hi figuraven els conceptes falsos vinculats al Palau. També van comprovar que els diners havien sortit de les arques de l’auditori després d’investigar en la comptabilitat oficial i bancària de l’entitat cultural.

Els pèrits de Deloitte van precisar, per la seva part, que també es van trobar factures per duplicat. Unes dirigides a l’associació, i altres, a la fundació del Palau. Els experts contractats per les defenses dels que eren màxims responsables de l’entitat tan sols van discutir sobre una petita quantitat l’import del saqueig, al no tenir en compte algunes de les despeses que se’ls atribueixen a Millet i Montull.

La fiscalia sosté que «per emmascarar» els serveis realment prestats, Millet i Montull indicaven als proveïdors, que ho eren també del Palau, que emetessin factures a l’entitat on es modificava el concepte i el beneficiari. Així, l’auditori pagava les despeses de les «obres sumptuàries», segons l’acusació, a les seves residències.

Notícies relacionades

Respecte als pagaments del consorci entre el 2005 i el 2009, la fiscalia sosté que «s’ha comprovat inequívocament que [les obres] van ser realitzades a les vivendes particulars» dels que eren els màxims responsables del Palau. No obstant, precisa que hi ha altres factures dels mateixos proveïdors «respecte a les quals no s’ha pogut determinar amb claredat» que responguin a treballs en aquests domicilis, encara que «no consta» que es fessin a l’auditori. Per tant, detalla l’acusació, també s’ha produït un desviament cap a finalitats desconegudes i, per tant, les factures «també s’han de reputar falsejades».

VIATGES A PAÏSOS EXÒTICS

Els pèrits també van certificar pagaments a empreses vinculades a Millet i Montull pel cobrament, segons la seva confessió, de sobresous. S’ho repartien així: el 80% per al primer, i el 20% restant, per al segon. També van confirmar que el Palau va desemborsar 645.000 euros en viatges realitzats pels màxims responsables de l’auditori i els seus familiars. Els destins van ser diversos: Mèxic, les Maldives, Tailàndia, Kenya, Dubai o la Polinèsia.