Puigdemont avisa que el Govern "no ho deixarà estar" si l'Executiu central veta el referèndum

El president planteja unes votacions amb una ràtio d'urnes per habitant similar a la d'unes eleccions convencionals

fcasals38154704 puigdemont170423123020

fcasals38154704 puigdemont170423123020 / Marta Perez

2
Es llegeix en minuts

Tant com regalar llibres i roses, els polítics catalans han convertit en tradició llançar missatges a favor o en contra de la independència i l'autodeterminació aprofitant la festa de Sant Jordi. La Diada d'aquest diumenge, la cinquena procesista, no podia ser menys, i el president Carles Puigdemont fins i tot va repetir el costum de difondre el seu missatge davant els corresponsals estrangers en una roda de premsa en què va expressar el seu compromís de tirar endavant el referèndum de secessió i va llançar un avís a l'Executiu de Mariano Rajoy si aconsegueix impedir el plebiscit: "No ens en anirem a casa. No ho deixem estar".

Puigdemont va voler així deixar clar que el veto al referèndum no significaria que el debat independentista quedés tancat. Ara bé, al ser preguntat sobre una hipotètica declaració unilateral (DUI), el cap del Govern va voler deixar clar que no preveu "cap escenari que no sigui votar". Dit això, tampoc va voler polemitzar amb el vicepresident Oriol Junqueras, que fa uns dies va treure la pols a la possibilitat d'una DUI, i va atribuir les paraules del líder d'ERC a la idea que el seu Executiu no es quedarà amb els braços plegats davant un eventual veto de la consulta encara que per ara no parli de plans alternatius. Un referèndum del qual el mandatari nacionalista va aportar alguna dada més: la seva intenció és fixar la data abans d'anar-se'n de "vacances" (solen ser a l'agost), i un altre objectiu passa per organitzar unes votacions amb una ràtio d'urna per habitant similar al d'unes eleccions convencionals, no com va passar el 9-N, quan va ser molt menor.

RECOLLIDA DE FIRMES

Notícies relacionades

Puigdemont, que va rebutjar la possibilitat que en aquest plebiscit hi puguin participar els estrangers residents a Catalunya perquè la consulta ha d'"assemblar-se al màxim" a les normes que actualment hi ha per a comicis com els generals o els autonòmics, va tenir una jornada completa. Va assistir a la missa de Sant Jordi i a la benedicció de les roses al Palau de la Generalitat, va ballar sardanes, va assistir a la carpa que els impulsors del Pacte Nacional pel Referèndum van posar a la Rambla de Barcelona (a part de distribuir "5.000 voluntaris" per recollir firmes) i, ja des de primera hora del matí, en el seu discurs institucional, va llançar els primers dards al PP. A part de sentències de tipus poètic –"cal fer del llibre i la rosa la nostra arma més poderosa"–, el mandatari nacionalista va aprofitar per retreure "als hereus polítics d'aquells que van perseguir la cultura catalana" que ara vulguin lluir Sant Jordi atribuint-se el pla de voler erigir la festa com a patrimoni universal de la Unesco. 

La resposta de l'altre costat no es va fer esperar, i el líder del PPC, Xavier García Albiol, va afirmar que Puigdemont i Junqueras es farien rics escrivint una "novel·la de ficció" com ho és, segons la seva opinió, el procés. A més, el dirigent popular va coincidir amb la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas , a l'acusar el Govern de polititzar el dia de Sant Jordi, mentre que en una altra dinàmica, Xavier Domènech (En Comú Podem), després d'estampar la seva firma pel referèndum, va considerar "estrany" que l'Executiu de JxSí estigui "contínuament confirmant" que farà la consulta, com si no ho tingués clar. Al marge dels partits, l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va aprofitar la missa de Sant Jordi al Palau de la Generalitat per fer una crida a «crear vies de diàleg» i evitar així la "confrontació" i la "divisió".