L'oposició qualifica d'"escenificació" l'acte de compromís amb el referèndum

La CUP considera que el Govern català hauria d'haver aprofitat per fixar la data i la pregunta de la consulta

jregue38128962 barcelona 21 04 2017 el president de la generalitat  carles 170421130435

jregue38128962 barcelona 21 04 2017 el president de la generalitat carles 170421130435

2
Es llegeix en minuts

El Govern català en ple s'han compromès aquest divendres, en un acte solemne al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, a "organitzar, convocar i celebrar un referèndum", del qual es fa "responsable" col·lectivament perquè Catalunya pugui exercir el "dret inalienable" a l'autodeterminació. Una declaració simbòlica que ha aixecat les crítiques de l'oposició, que ha atribuït l'acte a la necessitat de pal·liar les discrepàncies dins l'Executiu.

El PSC ha titllat de "teatre" l'acció i ha assegurat que aquesta necessitat d'"escenificar unitat" respon a un procés que s'està apagant. El diputat socialista Raúl Moreno ha assenyalat que "posa de manifest les dificultats internes i externes que té el Govern per portar a terme un referèndum que està fora de la legalitat i que portarà Catalunya a un xoc de trens amb el Govern de l'Estat".

El diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Coscubiela ha insistit que l'"escenificació no té cap valor polític ni jurídic" i ha deixat clar que per al seu grup és "tremendament" més rellevant la mobilització del Pacte Nacional pel Referèndum, prevista per a aquest diumenge coincidint amb la diada de Sant Jordi.

Per la seva banda, el PPC ha considerat que l'acte forma part de l'"escalada de provocacions" i que tan sols és "una nova foto per al procés que només serveix per reflectir que per al Govern la seva única prioritat" és la secessió de Catalunya. "Demanem que si han de fer alguna cosa la facin i s'atinguin a les conseqüències, però que deixin d'alimentar la roda de l'hàmster", ha llançat al Govern el diputat Fernando Sánchez Costa.

Ciutadans ha retret a l'equip de Puigdemont que segueixi "entestat" en el "monotema". La diputada Noemí de la Calle ha assegurat que "tothom sap que l'única prioritat del Govern és aquesta" i ha reivindicat que els problemes de la gent són uns altres, i per això ha criticat que l'acte s'hagi celebrat quan estava prevista una reunió sobre el compliment dels compromisos assumits en el ple d'emergència social, que finalment s'ha celebrat a les 11 hores.

LA CUP EXIGEIX DATA I PREGUNTA

Notícies relacionades

La CUP ha lamentat que el Govern no hagi aprofitat l'acte per fixar la data i la pregunta del referèndum. La diputada cupaire Gabriela Serra, igual que la resta de l'oposició, ha atribuït l'acte a la necessitat de reafirmar davant la ciutadania la voluntat de fer el referèndum després de "cert moviment, confusió i contradiccions", però ha matisat que això "suposadament ja estava clar".

A través de Twitter, la presidenta del grup parlamentari, Mireia Boya, ha recordat que el 27 de setembre del 2015 van ser escollits 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP per "construir en 18 mesos una república independent". En la qüestió de confiança al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el 28 de setembre de l'any passat, els cupaires van avalar "una cadena de confiances amb el compromís de fer un referèndum o referèndum" i, el 6 d'octubre, el Parlament "va fixar un termini per posar les urnes: setembre del 2017", afegeix Boya. Al març, prossegueix, el Parlament va aprovar "els pressupostos del referèndum", de manera que ja és possible "comprar urnes i paperetes", i avui el Govern "renova un compromís que ja havia adquirit quatre vegades abans al Parlament". I acaba exigint: "Només volem quatre fotos més: data i pregunta, convocatòria, votació i proclamació de la república. El compromís ara és treballar i guanyar", postil·la Boya, que adjunta un cartell amb el lema "Referèndum 2017, sí o sí".