El Parlament constitueix les 'comissions del yin i el yang processista'

La Cambra inaugura els treballs per investigar l''operació Catalunya' i el 'cas Santi Vidal'

foto 3201217

foto 3201217

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

El Parlament ha constituït aquest divendres el que podríem batejar com les 'comissions d'investigació del yin i el yang processista'. A saber: per un costat s'ha posat en marxa la comissió sobre l'operació Catalunya, és a dir, sobre les suposades actuacions espúries de l'Estat per combatre la independència, amb el 'Fernándezgate' com a exemple. I per l'altre ha començat a funcionar la comissió "sobre les actuacions del Govern per preparar la secessió de Catalunya de la resta d'Espanya", que seria com un examen del 'cas Santi Vidal' i de les presumptes maniobres que segons l'exjutge i exsenador efectua al marge de la llei l'Executiu de JxSí per aconseguir la independència. 

Les sessions d'aquest divendres no revestien més interès que el de veure la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, tallant metafòricament la cinta que inaugura les dues comissions i desitjant als diputats un bon Sant Jordi, "tradició que ens singularitza i ens identifica". D'altra banda, els més ressenyable és que ja des del primer dia s'ha pogut veure que l''operació Catalunya' com a mínim farà saltar espurnes entre el PP i JxSí.

Notícies relacionades

La presidenta de la comissió, la republicana Alba Vergès, ha iniciat el seu discurs de benvinguda llançant frases del tipus "esperem que es pugui sortir de la foscor de les clavegueres (de l'Estat)" i carregant contra "l'espionatge i la persecució d'idees polítiques" en el que represena "un atac frontal a la democràcia". No li ha calgut mencionar l'exministre Jorge Fernández Díaz ni l'exdirector de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso perquè la popular Esperanza García demanés la paraula per una "qüestió d'ordre". La diputada conservadora li ha reclamat que "no tregui conclusions d'una comissió que encara no ha començat" i que es limités a donar per oberta la comissió. L'enganxada no ha anat a més i finalment s'ha quedat que el 4 de maig es votarà el pla de treball i qui ha de comparèixer. Molt probablement sortiran noms com el de Fernández Díaz, De Alfonso, Enric Millo i fins i tot potser Jorge Moragas i Soraya Sáenz de Santamaría, a part de diferents càrrecs de la Policia Nacional, però també molt probablement aquests no aniran a la Cambra encara que els sobiranistes amenacin amb anar a la fiscalia. Sempre utilitzen com a argument que ells han de respondre davant el Congrés (en aquest cas, a més, ja hi ha allà una comissió d'investigació sobre el mateix tema) i no davant un parlament autonòmic.

"COMPLIMENT DE LA LLEI"

En 10 minuts s'ha liquidat la primera sessió de la comissió sobre l'operació Catalunya' a la sala 1 del Parlament i a la sala 4 es constituïa la comissió sobre el 'cas Vidal', que estarà presidida per Jean Castel (Ciutadans) i que començarà a rodar a més velocitat a partir del 5 de maig. Com Vergès en l'anterior comissió, Castel també ha deixat caure algun missatge i ha instat els diputats "a promoure la salvaguarda dels interessos comuns i del compliment de la llei com a garantia última dels drets fonamentals". En aquest cas ningú ha demanat la paraula, però tot fa presagiar que l'intercanvi d'acusacions pujarà el nivell de decibels al Parlament.