IRREGULARITATS A L'EMPRESA PÚBLICA CANAL D'ISABEL II

El conseller d'OHL Javier López Madrid té una setmana per pagar la fiança i eludir la presó

El jutge investiga el suposat pagament de comissions il·legals de la constructora a l'expresident madrileny

L'empresari, ja imputat pel finançament il·legal del PP, nega qualsevol irregularitat

L’empresari està acusat de pagar suborns a Ignacio González. / JOSÉ LUIS ROCA / ATLAS VÍDEO

L’empresari està acusat de pagar suborns a Ignacio González.
jgblanco28728792 madrid  18 02 15   javier lopez  ceim  a la salida de la aud170421083420

/

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Encara que la Fiscalia Anticorrupció havia demanat presó eludible amb fiança d’un milió d’euros per a Javier López Madrid, conseller de la constructora OHL i gendre del fundador de la companyia, Juan Miguel Villar Mir, el jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco li ha donat de termini fins divendres que ve, dia 28, per pagar 100.000 euros de fiança i així eludir la presó.

L’empresari va ser detingut a l’arribar a Londres –on resideix actualment– en el marc de l’operació Lezo, que investiga el presumpte desviament de fons de l’empresa pública d’aigua Canal de Isabel II i que ha permès al jutge Velasco aprofundir en el finançament irregular del PP madrileny que ja investigava en el 'cas Púnica'.

López Madrid, que precisament ja estava imputat en la peça sobre el finançament regional del partit del 'cas Púnica', només va necessitar mitja hora per mostrar estranyesa pel seu arrest i negar la principal acusació que pesa sobre ell: el pagament d’una comissió d’1,4 milions d’euros per part d’OHL per construir la infraestructura de la connexió ferroviària de les localitats madrilenyes de Móstoles i Navalcarnero. Fonts de la constructora van negar haver pagat mai comissions a cap partit i van assegurar que estan col·laborant amb la policia.

El magistrat va interrogar dijous l’empresari Adrián de la Joya, que figura entre la trentena d’imputats en la causa que investiga el pagament de la comissió que suposadament va cobrar l’expresident madrileny Ignacio González.

L’UCO, que dijous va registrar la seu d’OHL, i altres empreses, com Indra, Urbaser, Auditel, Licuas PWC i ICM (avui Agència per a l’Administració Digital de la Comunitat de Madrid), busca informació que pugui vincular l’adjudicació de contractes públics de la comunitat amb el presumpte finançament il·legal del PP madrileny.

CONDEMNAT PER LES ‘BLACK’

No és el primer cop que López Madrid es veu implicat en un cas de corrupció. Al febrer va ser condemnat a sis mesos de presó pel cas de les targetes 'black' de Bankia. Segons la sentència, va gastar 34.807 euros en restaurants i botigues de luxe amb la targeta opaca.

Notícies relacionades

També va acaparar els titulars de premsa quan es va filtrar que havia rebut missatges de suport de la reina Letizia al ser imputat per les 'black'. «Et vaig escriure quan va sortir l’article sobre les targetes en la merda de LOC i ja saps el que penso, Javier. Sabem qui ets, saps qui som. Ens coneixem, ens estimem, ens respectem. La resta, 'merde'. Un petó compi iogui ('miss you'!!!)», li va escriure l’esposa de Felip VI en un missatge de text al seu mòbil. Llavors la Reina i l’empresari compartien classes de ioga.

L’escàndol que va provocar aquesta filtració, procedent del creuament de denúncies que va mantenir amb la dermatòloga Elisa Pinto, va provocar que els Reis trenquessin la seva relació amb López Madrid. La seva imputació en l’operació Púnica va partir de l’agenda de l’exsecretari del PP de Madrid Francisco Granados, al ser identificat amb les inicials JLM.