LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Unió, condemnada per lucrar-se a través d'una fundació afí

L'extinta formació haurà de pagar una indemnització de 178.000 euros

L'Audiència de Barcelona imposa vuit anys de presó a dos exresponsables de Catalunya i Territori

 

  / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'Audiència de Barcelona ha condemnat Unió Democràtica de Catalunya (UDC) per lucrar-se a través de la fundació afí Catalunya i TerritoriUnió Democràtica de Catalunya (UDC)Catalunya i Territori i imposa a la ja extinta formació el pagament d'una indemnització total de 178.000 euros. El tribunal condemna a més a vuit anys i vuit mesos de presó per diversos delictes Joan Albert López i Miguel Ángel CortésJoan Albert LópezMiguel Ángel Cortés, exresponsables de la fundació, i a sis mesos al que era el seu president i exdirector general de Consum de la Generalitat, Josep Boqué. Un quart investigat ha sigut condemnat també a mig any de presó, mentre que l'empresari José Cornadó ha sigut absolt.

La fiscalia sostenia en el seu escrit d'acusació que Unió es va beneficiar de la trama a l'eximir l'entitat afí al partit de pagar el lloguer d'alguns locals i, posteriorment, vendre-l'hi a "un preu sensiblement inferior al del mercat" i en condicions "anormalment avantatjoses".

FACTURES DEL PARTIT

Notícies relacionades

La fundació també va pagar serveis d'una empresa que havia de facturar el partit. UDC tenia un deute amb Kontrats Produccions, que li organitzava congressos i jornades. El seu administrador va declarar que el que era gerent del partit, ja mort, li va indicar que enviés les factures al grup IMS, que, al seu torn, es nodria de fons de la fundació (1,8 milions) i en què hi havia membres d'aquest ens. Aquesta quantitat puja a 61.448 euros, diners que el fiscal reclama.

FTC també va arrendar locals a Unió i el 2005 va deixar de cobrar-li "injustificadament" el lloguer, al·lega el fiscal. El 2009, la fundació va vendre al partit aquestes dependències per sota del valor del mercat. El juliol del 2014, Unió ja va tornar a la fundació 195.700 euros per la compravenda dels locals i pels lloguers deixats de cobrar el 2005.

Temes:

Unió Corrupció