El PSOE enfila l'hora de la veritat

Sánchez busca el cos a cos amb Díaz i suggereix a López que retiri la seva candidatura a les primàries

L''exlehendakari' replica que la "unitat" no és "adhesió" i continuarà fins al final

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El PSOE inaugura aquest dilluns la lluita més dura per elegir el seu nou secretari general amb l'obertura del termini per registrar les precandidatures que desembocaran en unes primàries el 21 de maig. Els socialistes arriben a l'inici de la carrera que els ha de portar fins al Congrés Federal del 17 i 18 de juny extenuats: mig any llarg sense líder, erosionats després d'haver perdut tres eleccions consecutives, i amb la incertesa d'elegir estratègia per modernitzar un partit que ha viscut la seva pitjor sagnia en vots que es van mudar al podemisme, que li han deixat un electorat envellit eminentment rural, i com tornar a seduir un electorat que, segons els sondejos, cada vegada és menys reticent a l'abstenció.

Després de la parada de Setmana Santa i en aquest context de tensió, comença una competició que s'activa aquest mateix matí a la seu madrilenya de Ferraz. El diputat Eduardo Madina ha formalitzat la precandidatura de Susana Díaz i també ho ha fet Patxi López, en persona.

Pedro Sánchez té previst fer-ho aquest dimarts però, de moment, fonts del seu entorn ja intenten establir el marc de la campanya: busquen una polarització directa amb Díaz per desplaçar López als marges de la batalla. "Tothom sap que les primàries són cosa de dos, Patxi també", ha assenyalat una de les seves col·laboradores.

L''exlehendakari' li ha respost que la seva aposta és la unitat i que s'ha de diferenciar aquesta "integració" del concepte d'"adhesió". Ha assegurat que no retirarà la seva candidatura i que si guanya cridarà Díaz i Sánchez a col·laborar.  

Encara que tots els candidats apel·len a la unitat, els dards intercanviats s'intensifiquen. "Per integrar fa falta molt més valor que per sembrar l'enfrontament. És el moment de ser generosos i posar el PSOE per sobre de qualsevol interès personal. Usar-la per enfrontar uns militants amb els altres és suïcida", ha advertit López. Des de l'entorn de Sánchez, els seus col·laboradors llancen la pedra contra Díaz sense anomenar-la: "Nosaltres estem plantejant un projecte de decència. El clientelisme és una forma de corrupció".

LA GUERRA DELS AVALS

La primera batalla durant les primàries serà la dels avals. Per a Díaz serà la primera ocasió de mesurar forces i ja va indicar que atorga un "valor enorme" al nombre de suports que aconsegueixi. El seu entorn mostra tanta confiança en la seva capacitat per guanyar que a Andalusia ja li busquen successor. Per a Sánchez la força no està en els avals, sinó en la veu dels militants. El seu equip insisteix que és només "un tràmit" i que la secretaria general no es guanya amb els avals, sinó amb els vots de la militància. López també descarta entrar a competir per uns suports que són una mera formalitat i considera que això no reparteix llocs de sortida. A falta que es comprovi definitivament el cens, els avals previstos seran aproximadament 9.000 (5% dels inscrits) per concórrer a la votació.

Segons el cens que va tancar el comitè federal l'1 d'abril, el PSOE té 177.902 afiliats, i això suposa que cada candidatura haurà d'anar avalada per la firma d'almenys 8.895, si bé aquestes xifres poden variar, ja que la gestora no aprovarà el cens definitiu fins al 28 d'abril.

Notícies relacionades

Entre el 5 i el 8 de maig es comprovaran els resultats i es resoldran possibles recursos, i després els ja candidats desenvoluparan la seva campanya oficial des del dia 9 al 20.

ACTES DIÀRIAMENT

Sánchez i López han confirmat que des d'aquest dilluns fins a la celebració de les primàries faran actes cada dia. Les espases aixecades es mesuraran amb claredat aquest dimarts. Díaz estarà a Alcalá de Henares. L'exsecretari general, a Guadalajara. Sánchez visitarà a més les Balears i Catalunya en els pròxims dies. El seu tancament de campanya serà a Madrid.