El jutge De la Mata cita a declarar Jordi Pujol després de saber-se que va evadir 14 milions

Anticorrupció va sol·licitar presó per al seu germà Oleguer per blanquejar estant ja imputat

Un informe policial acusa el primogènit de despatrimonialitzar-se mentre és investigat

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El jutge José de la Mata ha citat per al dia 25 d'abril Jordi Pujol Ferrusola, després de rebre l'informe de la Udef que calculava en 14 milions d'euros (9.461.861,11 dòlars i 5.242.607,68 euros) la quantitat que "ha evadit" des que va començar a ser investigat el 2012 per l'Audiència Nacional pel 'cas Pujol', han informat fonts jurídiques.

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) de la Policia Nacional atribueix tant a ell com a la seva exdona Mercè Gironés una "estratègia insistent i continuada de despatrimonialització a Espanya" destinada a evitar el pagament de multes o de responsabilitat civil que li pugui suposar una condemna en aquest procediment. La Policia se centra en dues operacions: Puerto de Rosario i Casinos, a l'Argentina.

I les dues últimes transferències sota sospita van ser del juny del 2015. Es dona la circumstància que la Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar sense èxit el mes de gener passat l'ingrés a la presó d'Oleguer Pujol per fer transferències a Miami estant ja imputat. Si segueix el mateix criteri de llavors hauria de demanar l'empresonament del primogènit del clan quan torni a declarar aquest mes.

El mateix dia que el fill gran de l'expresident Jordi Pujol va transferir dos milions a Plantaciones Forestales de CV des d'Inter Rosario Port Services -amb què va canalitzar la seva activitat a Rosario- i Active Translation, FCC va transferir 500.000 euros a "la mateixa persona jurídica". El beneficiari va ser el Banc Monex, a través de comptes de corresponsalia a The Bank of New York Mellon, als Estats Units, i l'Standard Chartered Bank alemany. Les transferències porten la referència "plantacions forestals".

En un informe policial del mes de febrer la Udef ja relacionava una sèrie d'operacions sospitoses amb el Banc Monex i relatava que "hauria sigut una institució troncal en la presumpta trama de finançament del partit polític PRI investigada, i apareix ara com a beneficiària una societat desconeguda fins ara" i que no ha pogut ser identificada: Plantaciones Forestales de CV.

PRÀCTIQUES JA CONEGUDES

En anteriors informes policials, la Udef ha anat descrivint els "mecanismes espuris" utilitzats per Pujol júnior per despatrimonialitzar-se amb el fi d'eludir els pagaments que li podria suposar una futura condemna. Així cita els relacionats amb el ciutadà mexicà Benjamín Buzzali; transaccions intercanviades amb el seu mercantil a Mèxic Ecrem, o presumptes préstecs falsos al francès Francis Cendre.

Notícies relacionades

La policia també inclou la donació de béns a la seva filla Núria Pujol Gironès per a la compra d'un immoble a Iniciatives Marketing SA (Imisa), les transferències realitzades a les mexicanes Plantaciones Forestales i Anzuelos Soluciones i els préstecs notarials conferits per Bernardo Rodríguez.

Entre les diligències que proposa realitzar la Udef figura cursar comissions rogatòries a diferents països, com l'Argentina, Alemanya, l'Uruguai i el Panamà, per aprofundir en la investigació relativa a les empreses implicades i prendre declaracions a alguns dels seus protagonistes, com Gustavo Shanahan, exsoci de Jordi Pujol jr. i considerat el seu testaferro per la seva participació en Puerto de Rosario.