El Parlament reprova el nomenament de Vicent Sanchis com a director de TV-3

Tots els grups excepte JxSí rebutgen la designació i demanen també la dimissió de la presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach

rjulve37800215 barcelona 24 03 2017 el nuevo director de tv  vicent sanchis170406112248

rjulve37800215 barcelona 24 03 2017 el nuevo director de tv vicent sanchis170406112248 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

El Parlament ha reprovat aquest dijous el nou director de TV-3Vicent Sanchis, amb els vots de tots els grups excepte Junts pel Sí (73 a favor i 60 en contra). La Cambra també ha sol·licitat la dimissió de la presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach. L'oposició considera que els dos càrrecs són un clar exemple de la politització dels mitjans de comunicació públics, en aquest cas, per afavorir i difondre postulats que afavoreixen l'antiga Convergència.

La votació s'ha produït arran d'una moció de Catalunya Sí que es Pot en què se sol·licita la reprovació de l'actual director de TV-3 i s'insta la CCMA a "reconsiderar el seu nomenament". La diputada que ha defensat el text, Jéssica Albiach, que ja va acusar al març Sanchis que en algun dels seus articles critiqués que TV-3 era "poc representativa de la funció nacionalista" i qualifiqués de "burros" i "neofalangistes" el seu partit i la CUP, ha ampliat el focus i ha recordat que sindicats, col·legis de periodistes i fins i tot exdirectius de la CCMA han lamentat la "politització dels mitjans públics".

"A algú se n'hi ha anat la mà", li ha respost el diputat de JxSí Jordi Cuminal, que ha criticat certs sindicats per "pitjar l'accelerador" en aquest sentit". El representant nacionalista ha insistit que el nomenament s'ajusta a una llei que la resta de grups no han qüestionat i fins i tot ha acusat la resta de voler saltar-se el reglament del Parlament al voler reprovar un càrrec "que no és polític". Ha insistit, a més, en la tesi que la reprovació de Sanchis només es fa per no pensar com l'oposició, perquè s'estan fent "llistes de bons i mals periodistes". "Aquesta moció és un veto polític a un periodista. És la cacicada més gran que s'ha fet mai a la CCMA", ha deixat anar aixecant aplaudiments només en part del seu grup (alguns diputats d'ERC han evitat aplaudir).

LLISTES DE BONS I DOLENTS

Sobre llistes de bons i dolents també ha parlat Fernando de Páramo (Ciutadans), però ho ha fet per recordar-li a Cuminal que ha sigut el Govern qui ha fet aquest tipus de llistes. Contundent, el diputat del partit taronja ha acusat l'Executiu de JxSí de convertir TV-3 en el "braç polític del procés" i li ha retret que nomenés Sanchis perquè compleix tres requisits: "ser un fanàtic de la independència, odiar i insultar Ciutadans i ser un senyor que ha viscut molt bé amb la vella CDC del 4%". Pel que fa a Llorach, De Páramo ha recordat que té el carnet de Convergència.

Notícies relacionades

Entrant per un altre flanc, sense voler endinsar-se tant en la qüestió ideològica, el socialista David Pérez ha volgut incidir en el fet que el nomenament de Sanchis es va portar a terme sense complir la llei, perquè aquesta reclama que aquestes decisions es prenguin per consens, i aquesta ha sigut més o menys la raó que ha esgrimit també el cupaire Albert Botran. Segons el diputat anticapitalista, la forma d'actuar del Govern i de la CCMA no ha fet més que augmentar el "desprestigi dels mitjans" perquè aixeca suspicàcies i representa un "menyspreu als grups parlamentaris", ja que la designació del nou director de TV-3 no es va comunicar a la Cambra catalana fins que ja s'havia produït.

La diputada del PPC Esperanza García també ha optat per una dura intervenció, en què ha qualificat el nomenament de Sanchis com "l'últim gir" d'un Govern que va prendre la decisió de col·locar-lo al capdavant de la televisió pública just quan TV-3 començava a fer un ampli desplegament del 'cas Palau' al marge de les notes de premsa que envia l'Executiu independentista. "Creure que es pot ser catalàn i espanyol és una raresa criminalitzada als mitjans públics", ha proclamat la parlamentària popular.