'Vostè jutja' Vicent Sanchis

L'oposició sotmet a un tercer grau el nou director de TV-3, que defensa la seva "honestedat" per separar les seves "amistats" de la seva professionalitat

 

  / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

'Vostè jutja' va ser un emblemàtic programa de TV-3 presentat per Joaquim Maria Puyal a mitjans dels anys 80. Es plantejava un dilema a dos concursants, que es repartien els papers d'advocat defensor i acusació, i eren els espectadors els que votaven per telèfon a favor de qui els havia convençut amb els seus arguments. El seu format era simple però efectiu. Elegant, fins i tot. Amb intervencions tan acalorades o gairebé com les que s'han viscut aquest divendres al Parlament, on l'oposició ha sotmès a un tercer grau el nou director de la televisió pública de Catalunya, Vicent Sanchis.

Era la primera ocasió que el periodista valencià compareixia en la comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Per això, ha dit, ha volgut començar la seva intervenció exposant el seu currículum, des que va estudiar a les escoles Pies fins a la seva arribada a Televisió de Catalunya, on ja va treballar dirigint 'Stromboli' o 'Pares i fills', entre altres. Sanchis ha esta més d'un quart d'hora repassant la seva trajectòria, encara que ja s'ha encarregat el diputat de Ciutadans Fernando de Páramo de recordar-li un detall que no havia citat, que també va ser biògraf de Lluís Prenafeta, home de confiança de Jordi Pujol que aquests dies s'asseu al banc dels acusats en el 'cas Pretòria'.

El flamant director ha presentat, a més, les línies mestres del seu projecte -"més agilitat" per moure la graella d'una tele que "és un mamut", més "velocitat" en la presa de decisions, més convenis per augmentar els ingressos, repensar algun canal temàtic...-, però l'oposició ha preferit centrar-se en el seu biaix ideològic proconvergent. Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i fins la CUP han qüestionat el procediment del nomenament. La presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, ha justificat la marxa de Jaume Peral "per motius personals", però tots excepte JxSí han evidenciat que no s'ho creuen.

EL DIMISSIONARI I EL 'CAS PALAU'

"No creiem en les casualitats. Deu dies després que comenci el judici del 'cas Palau' i d'una cobertura excepcional de TV-3 es canvia el director, i dos dies abans de la dimissió de Peral, el diputat de JxSí Jordi Cuminal li havia retret com tractava [la televisió pública] informacions d''El Mundo' [sobre el 'cas 3%] i sobre el 'cas Palau'. Vostè serà el cap de campanya de Convergència dirigint TV-3 en les futures eleccions", s'ha queixat Esperanza García (PPC). "La manera com l'han nomenat és la pitjor i ha sigut un desprestigi per als mitjans públics. Ha sigut una ingerència", ha rematat Albert Botran (CUP).

Notícies relacionades

Un darrere l'altre, els diputats han anat recordant a Sanchis els seus llaços amb l'antiga Convergència, fins i tot han apuntat "els seus vincles personals amb gent que ara està als jutjats", com ha fet Jéssica Albiach, de Catalunya Sí que es Pot, que ha aprofitat, a més, per retreure-li que en algun dels seus articles critiqués que TV-3 era "poc representativa de la funció nacionalista" i que titllés de "burros" i "neofalangistes" el seu partit i la CUP. També Ciutadans s'ha queixat de rebre insults, que Sanchis ha atribuït a una qüestió d'"estil" pròpia del gènere d'opinió de les columnes periodístiques.

A mesura que transcorria la sessió, l'interrogat s'ha anat sentint com en una de les seves habituals tertúlies i no ha pogut reprimir murmuris i ganyotes de desaprovació. A la rèplica, ha defensat la seva "honestedat" i la seva professionalitat per distingir les seves "amistats" de la seva feina i ha entonat un altre propòsit tot i a subratllar que ja hi ha "pluralitat" a la tele pública catalana: "Em consta que hi ha dirigents polítics que no estan a gust a TV-3, però intentaré canviar-ho". En el seu cas, no només seran els espectadors els que el jutjaran. Passarà examen periòdic pel Parlament... i dins de la seva pròpia cadena.