Iglesias busca la fórmula per no quedar fora del tauler català

Els comuns al·leguen que la situació és "insostenible" i confien que Podem rectifiqui

Els morats s'arrisquen a no concórrer en cas que hi hagi avançament electoral

undefined37606899 madrid  09 03 2017  pablo iglesias  podemos y xavier domenec170404154704

undefined37606899 madrid 09 03 2017 pablo iglesias podemos y xavier domenec170404154704 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pablo Iglesias no es vol quedar fora del tauler català i estudia fórmules per estar a la confluència dels comuns. Fonts coneixedores de la relació entre les dues forces van confirmar que busquen la sortida més digna a l’embolic. L’oferta als comuns podria arribar en dies o setmanes, però l’arquitecte de la confluència, Xavier Domènech, va tornar a avisar ahir que no acceptarà una coalició, després que Podem Catalunya trenqués el pacte.

Amb la voluntat de reconduir la situació, els dos dirigents van coincidir ahir al Congrés. Els comuns tenen expectatives que el cap podemista resolgui el conflicte, perquè consideren la situació «insostenible». Confien que faci marxa enrere en la interpretació del seu secretari d’Organització, Pablo Echenique, que va assenyalar que la retirada de la candidatura del secretari general a Catalunya Albano Dante Fachin, situa Podem fora de la confluència.

Notícies relacionades

Fonts dels comuns creuen que Iglesias podria plantejar una fórmula «dràstica» que implicaria desautoritzar Fachin o «més suau» per reconèixer el paper de Jéssica Albiach, líder dels podemistes crítics, que va decidir mantenir la seva candidatura tot i que la cúpula de Podem va sortir del pacte. La presència d’Iglesias aquest dissabte en l’assemblea fundacional s’interpretaria com una impugnació a Fachin; el líder morat ni confirma ni desmenteix que hi participi, tot i que resulta inversemblant pensar que vulgui solucionar una situació tan delicada sense oferir aquest gest. 

En tot cas, tant Iglesias com Domènech admeten que la unió de forces a Catalunya és un «procés històric» i esperen reconduir la situació. «Les portes estan obertes, però no concebem un escenari de coalicions electorals, que seria un profund error», va avisar Domènech.