Iglesias, "decebut" amb Fachin, l'insta a arribar a un acord

El líder de Podem es manté ferm i diu que ja no hi ha marge per arribar a un pacte

Domènech també confia que reconsideri la seva decisió però avisa que no l'esperarà

mg 2988-copia

mg 2988-copia / Cesar Cid

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'endemà que la direcció de Podem retirés la seva candidatura a l'executiva de la confluència, Xavier Domènech i Pablo Iglesias han instat Albano Dante Fachin a fer marxa enrere. L'arquitecte de la confluència ha expressat la seva sorpresa per la decisió de Fachin, només una setmana després d'haver tancat un acord, i ha desitjat que "pugui reconsiderar la seva decisió, però nosaltres tirem endavant". Iglesias també ha fet un pas al davant per dir públicament que està "decebut" amb la situació i per instar a resoldre l'embolic Fachin, que diu que ja no hi ha marge per al pacte.

"Nosaltres som els primers que estem decebuts. Nosaltres no ens vam aixecar de la taula, és que no hi ha taula i de sobte apareix. Ha sigut una constant", ha explicat en roda de premsa Fachin. El líder de Podem s'ha mantingut en les seves tesis, assegurant que la ruptura ve de la falta de claredat de les condicions del reglament i no del fet que els crítics hagin presentat una llista. Sobre Jéssica Albiach, que lidera la llista dels crítics de Podem, ha dit que "s'ha autoexpulsat de Podem al no seguir les normes i desobeir el mandat de l'assemblea ciutadana". El secretari general considera que si la direcció del partit "elegida majoritàriament en primàries fa sis mesos" no s'hi presenta, llavors "Podem no s'hi presenta".

Fachin ha mantingut el pols, tot i les reclamacions de Domènech i Iglesias. "Vam tancar un pacte que crec que era bo per a tots i ahir la direcció de Podem va decidir no presentar la seva candidatura als organismes provisionals. Ho lamento", ha assenyalat Domènech en una entrevista al programa 'Hoy por hoy' de la SER. "Hi ha hagut una dificultat d'entesa, és evident, però hi havia un debat de fons, si es volia participar o no en la confluència, i la direcció de Podem ha resolt que no hi volia participar".

De totes maneres, ha assenyalat que això no vol dir, ni de bon tros, que no hi hagi podemistes a l'executiva. En aquest sentit, ha volgut posar com a exemple Albiach i Vicenç Navarro, que va a la llista de Domènech després d'anar de número 3 a la candidatura de Pablo Iglesias a Vistalegre 2. Després de l'enèsim desafiament de Fachin, Domènech ha estat en permanent contacte amb Iglesias, molt preocupat per tot el que ha passat al veure com el seu 'baró' a Catalunya està fora del seu control. "Pablo Iglesias ha fet reiteradament la reflexió que a Catalunya s'ha d'anar cap a un únic espai, això és una cosa que jo i Pablo hem compartit des de fa molt temps".

El líder de Podem havia expressat a molts membres dels comuns el seu malestar amb Fachin però no ho havia fet públic fins a aquest dijous. "He de dir que estic decebut, que espero que les forces polítiques del canvi es tornin a asseure i tractin de buscar un acord", ha explicat Iglesias, molt molest amb la situació. "És enormement important no només per a Catalunya sinó també per a Espanya. Em decep enormement que no hi hagi acord, però la decisió és de Podem i les organitzacions catalanes. Per a nosaltres aquest espai és crucial, però respectarem la sobirania de les organitzacions catalanes. Espero que es tornin a asseure i que busquin l'acord perquè el necessitem".

Notícies relacionades

Company de Fachin i Albiach a la coalició Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Josep Nuet ha assenyalat (com fan molts altres membres de la confluència) que el canvi de rumb del líder de Podem és per la por a no tenir assegurada la seva presència i la dels seus a l'executiva, després de veure com els crítics de Podem presentaven una llista alternativa. "L'Albano hauria de reconèixer que va ser un error no estar a la llista unitària de Domènech. La gestió de la quota pactada de Podem és un problema de Podem. No sabíem quantes llistes es presentarien. De totes maneres seguim oberts a comptar amb ell i que tingui un paper clau en la confluència".

Nuet creu que encara hi ha temps per a l'acord abans que comencin les votacions de les candidatures. "Queden 48 hores. Hi ha espai per al diàleg i l'esperança, molta gent de Podem vol estar a la confluència i la direcció de Podem a Madrid vol aquest acord". Això sí, ha deixat clar que no negociarem "res". En aquest sentit, ha sentenciat que "els filtres de seguretat són sagrats" i que "no és possible que una persona voti diverses vegades, ni que gent que viu a Madrid, Andalusia o Astúries voti. Jo no puc apuntar els meus tiets sense que ells ho sàpiguen".