TENSIONS A L'ESQUERRA ALTERNATIVA

Iglesias assumeix que Podem quedarà fora de la confluència

La direcció estatal al·lega que la plantada de Fachin és inapel·lable i es nega a desautoritzar-lo

undefined30189270 badalona 25 06 2015 mitin de pablo iglesias al parc del gran170403124628

undefined30189270 badalona 25 06 2015 mitin de pablo iglesias al parc del gran170403124628

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La cúpula estatal de Podem prefereix no tacar-se les mans amb l'embolic provocat pel seu líder a Catalunya, Albano Dante Fachin, al retirar la seva candidatura de les primàries per transformar la coalició electoral En Comú Podem en una estructura permanent. La direcció de Pablo Iglesias es posa de perfil i busca la sortida menys feridora possible, però fins i tot aquest ànim implica conseqüències que són una plantofada a la integració. A la pràctica, Podem es queda fora de la nova coalició perquè l'aparell entén que la decisió de Fachin és inapel·lable i que suposa 'de facto' que la formació morada a Catalunya no s'integrarà en la nova coalició. És a dir, Podem es queda sense representació orgànica en la nova fórmula.

L'executiva estatal interpreta que la part de Podem que ha decidit continuar endavant i no retirar-se de les primàries, la llista encapçalada per Jéssica Albiach, és sols una representació a títol personal, no del partit. "En aquests moments, Podem no forma part orgànica del nou subjecte polític, més enllà de la participació de persones a títol individual a les primàries. Així ho ha decidit la direcció de Podem i poc més s'ha de dir", va admetre aquest dilluns el secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique.

Aquesta lectura suposa un revés a les expectatives dels seus socis de coalició. Els comuns’ esperaven que Iglesias reconegués Albiach i apel·lés a la nova coalició com el referent del podemisme a Catalunya. Es dona la circumstància que Albiach va participar en la candidatura d'Íñigo Errejón a Vistalegre 2, el febrer passat, de manera que recolzar la seva figura implicava, també, reconèixer un lideratge en paral·lel. De totes maneres, fonts dels comuns segueixen argumentant que el podemisme estarà representat en l'executiva destacant, a més de la candidatura d'Albiach, les de la diputada al Congrés Mar García, la regidora a Barcelona Laura Pérez o Vicenç Navarro, el català més votat a Vistalegre 2.

DESTITUCIÓ DESCARTADA

Notícies relacionades

Els comunts confiaven també que Iglesias estigués dissabte que ve a l'assemblea fundacional, però la direcció estatal ha anunciat aquest dilluns que a l'agenda del líder no figura de moment aquesta previsió. Tampoc està en els plans desautoritzar Fachin. Ni de forma directa -la destitució va quedar descartada divendres per evitar una ingerència- ni indirectament, amb un suport públic a Albiach.

Echenique va reconèixer que la cúpula morada se sent “decebuda” pel naufragi de l'acord després de la retirada de Fachin i no nega que aspira a reconduir l'entesa en el futur, però de moment Iglesias no actuarà. La cúpula de Podem Catalunya se sent "reforçada" per aquesta decisió, i aplaudeix que a Madrid hagi respectat l'autonomia que sempre havia defensat per a Catalunya. I assegura que des del dia u de vida del nou partit treballaran per trobar la fórmula per col·laborar amb el nou espai, sigui confluint (en una coalició a dues velocitats) o en aliança electoral. Els comuns ja els han advertit que s'oblidin de la segona opció i que no els esperaran per "debatre i decidir el que volem ser".