TENSIONS A L'ESQUERRA ALTERNATIVA

Fachin retira la seva candidatura després de tornar a tensar la confluència

El secretari general de Podem trenca amb els comuns una setmana després d'arribar a un acord

Iglesias i Colau, "perplexos" per l'estratègia "kamikaze" del dirigent morat

albano

albano

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La confluència torna a trontollar menys d’una setmana després que Podem i els comuns tanquessin un acord. Albano-Dante Fachin va retirar ahir la llista de la direcció de Podem a tres dies de l’inici de les votacions, assegurant que «no es donen les condicions» per participar en l’assemblea fundacional. Ada Colau i Pablo Iglesias estan «perplexos» i els comuns expressen la seva sorpresa per una estratègia que titllen de «kamikaze» i reconeixen que «o això s’arregla en 24 hores o Podem es trenca».

    

Fachin creu que «no es garanteixen les condicions mínimes» de participació i torna a posar traves amb la verificació de les seves bases, que es va acordar que s’havien d’acreditar amb el DNI. Però el principal canvi en aquests set dies és que el sector crític de Podem presenta una llista alternativa, capitanejada per Jéssica Albiach. Després de rebutjar quatre llocs a la llista de consens de Xavier Domènech, Fachin no hi tenia ara assegurada ni la seva presència ni la dels seus afins. Cada llista pot ocupar un màxim de 25 dels 33 llocs de l’executiva i, si guanyés la de consens impulsada per Domènech i Colau, només hi hauria vuit llocs a repartir en l’executiva.

    

Dilluns a la nit, Fachin ja va llançar un ultimàtum als comuns. O anaven a la seu de Podem abans de dos quarts de nou de la nit per revisar de dalt a baix l’acord firmat una setmana abans, o estripava les cartes. Al no rebre la resposta esperada al seu enèsim ultimàtum va deixar anar la bomba en un matí d’intenses converses entre Iglesias i Domènech.

NO S’ENTÉN

Malgrat no voler desautoritzar públicament Fachin, el líder de Podem ha expressat a molts membres de la confluència que no comparteix ni el fons ni les formes. Després de mediar per contribuir a desbloquejar l’acord fa una setmana, Iglesias veu reobrir-se la ferida, amb un baró que està fora del seu control. David Cid, coordinador d’ICV, reconeix, com molts altres, que no entén per què es  volen canviar de sobte «uns acords avalats per tots i per la direcció de Podem a Madrid».

Notícies relacionades

        

Fonts dels comuns defensen que «encara que s’hagi retirat una candidatura, Podem estarà representat en el nou subjecte», recordant que tant Vicenç Navarro (el 5è més votat a Vistalegre 2) com Albiach (que lidera una candidatura de vuit podemistes) estan en el consell ciutadà de Podem i instant les bases morades a confluir-hi. Diversos membres de la llista de Fachin en la coordinadora nacional volen seguir endavant, així que, segons el reglament, aquesta no es podria retirar (a diferència de la candidatura a l’executiva).