El PSOE, disposat a retocar el delicte d'enaltiment arran de la sentència a la tuitera Cassandra

Units Podem demana al Govern que indulti la jove condemnada pels seus tuits sobre Carrero Blanco

PP i C's coincideixen que és una "temeritat" que se suprimeixi el delicte que ajuda a detenir gihadistes

jgblanco37869465 madrid 30 03 2017 politica pleno del congreso de los diputad170330122405

jgblanco37869465 madrid 30 03 2017 politica pleno del congreso de los diputad170330122405

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Uns dies després que Podem obrís el debat al voltant de la conveniència de mantenir el delicte d'enaltiment del terrorisme tenint en compte, segons les seves dades, que l'Audiència Nacional "jutja més gent" per ofendre les víctimes "que quan ETA actuava", la sentència a la jove tuitera Cassandra Vera a un any de presó pels seus tuits sobre l'assassinat per part de la banda basca a l'almirall i president del Govern franquista Luis Carrero Blanco ha tornat a posar el tema en l'agenda política. 

El PSOE, que considera, juntament amb el PP i C's, "imprescindible" mantenir el tipus penal, ha admès que potser "caldria ajustar-lo" si s'utilitza per condemnar actituds que "no tenen res a veure" amb l'enaltiment. La secretària general adjunta del Grup Socialista al Congrés, Isabel Rodríguez, ha recordat que quan es va incloure en el Codi Penal no existien les xarxes socials, per això ha anunciat que el seu grup reflexionarà davant el problema després d'estudiar "amb rigor" la sentència. 

Dimarts el portaveu socialista, Antonio Hernando, també va admetre que en algunes ocasions el delicte es pot haver utilitzat de forma "excessiva", però tot i així va carregar contra Podem per no entendre la necessitat de mantenir el càstig a l'enaltiment, quan els jutges i policies assenyalen que és imprescindible per lluitar contra el terrorisme més perillós en l'actualitat, el de caire islamista.

LA UTILITAT EN LA LLUITA CONTRA EL GIHADISME

Per això, Albert Rivera ha considerat aquest dijous una "temeritat que en plena batalla contra el gihadisme" Pablo Iglesias pretengui "treure instruments" als òrgans judicials i policials, i per això ha asseverat que de "cap manera" el seu partit recolzarà la iniciativa d'Units Podem. Segons ell, l'article 548 és un "instrument per a la lluita antiterrorista" que ha donat fruits "positius", perquè hi ha "llops solitaris" que es capten per internet o es fa "enaltiment en una mesquita". 

Fonts de Ciutadans, però, reconeixen que la sentència contra Cassandra potser és una mica exagerada, però asseveren que, en cap cas, hauria de servir com a argument per retocar el Codi Penal.

Per part del PP, Rafael Hernando ha tornat a demanar al partit morat que retiri la seva iniciativa per suprimir un delicte que, segons ha recordat, té a veure "amb el que ha patit el país" i "afecta encara moltes famílies", en referència a les víctimes dels més de 800 assassinats etarres.

UNITS PODEM DEMANEN L'INDULT DE LA TUITERA

Del costat contrari, el diputat de Compromís Joan Baldoví ha exhibit al ple del Congrés, durant la compareixença de la defensora del poble, un cartell amb el lema: 'Indult per a Cassandra'. I ha demanat a la presidenta de la institució, Soledad Becerril, que faci gestions perquè el Govern indulti divendres, en el Consell de Ministres, Cassandra Vera.

I per part de Podem, grup que juntament amb IU va difondre dijous a Twitter els missatges pels quals la jove murciana ha sigut condemnada, Rafael Mayoral ha emplaçat el Suprem a absoldre "com més aviat millor" la tuitera. "És clar que volem que es persegueixi el terrorisme, però no els tuiters ni la gent que fa humor", ha afegit Irene Montero.  

Notícies relacionades

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha expressat el seu suport a Cassandra Vera. "La delirant condemna per tuits inofensius vulnera drets i llibertats fonamentals", ha apuntat a les xarxes socials. 

Però en el partit morat no hi ha una opinió uniforme, i Íñigo Errejón ha admès que si el delicte serveix per combatre el terrorisme, s'haurà d'obrir una discussió sobre com conciliar això amb la defensa de drets.