Santamaría retreu a Podem les seves formes al Congrés

La vicepresidenta manté una tensa picabaralla amb Montero durant la sessió de control per les bronques dels morats

El PP els retreu les "formes d'assetjament" a l'hemicicle i que converteixin el Parlament en "un circ"

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La polèmica era un rum-rum als passadissos i aquest dimecres ha esclatat a la sessió de control. La vicepresidenta del Govern ha aprofitat una pregunta de la portaveu d'Units Podem, Irene Montero, per retreure-li les formes de protesta que utilitzen els seus diputats a l'hemicicle: exhibició de samarretes, pancartes, exabruptes i enfrontaments gestuals que eleven la tensió. 

Montero ha plantejat a Soraya Sáenz de Santamaría vuit preguntes sobre la filtració de les escoltes del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) al Rei emèrit, basades la majoria en informacions periodístiques. Al final del seu plantejament Pablo Iglesias, assegut a l'escó del seu costat, ha felicitat la seva companya amb un sonor “¡molt bé!” que s'ha colat al micròfon encara obert de la portaveu.

Santamaría li ha retret falta de rigor en el seu plantejament pel canvi d'actitud que Podem ha mantingut els últims dies sobre aquest tema. L'ha acusat d'encunyar un “pseudoparlamentarisme” en què es dona més valor a interpretacions amb informació esbiaixada que als fets. La vicepresidenta ha retret a Podem que “posin en qüestió tot el que no poden controlar, començant per la premsa”, en relació amb la denúncia dels periodistes per amenaces,  i ha criticat els morats per estar més preocupats “pels que exalten el terrorisme que pels que el pateixen”, en referència a la iniciativa per suprimir el delicte d'enaltiment del terrorisme.

Santamaría ha aprofitat la disputa interna a Podem per tirar-li en cara a Montero que actuïn amb aquestes maneres fins i tot amb els diputats del seu partit “que no defensen els seus valors amb prou intensitat”. Al sortir de l'hemicicle, la vicepresidenta ha tornat a expressar el malestar per les formes abruptes d'alguns diputats d'Units Podem.

PERPLEXITAT PER LA TENSIÓ

El portaveu del PP, Rafael Hernando, també ha mostrat als passadissos la seva "perplexitat" pels "enfrontaments" i "escarafalls" de Podem al Parlament. "Són formes d'assetjament dins de l'hemicicle. Això no és raonable i espero que reflexionin. Utilitzar l'hemicicle per convertir-lo en un circ és banalitzar la Cambra i la sobirania popular", ha reflexionat als passadissos del Congrés. 

Notícies relacionades

La Mesa del Congrés va examinar dimarts aquesta polèmica i la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, es va reunir amb la mateixa Montero i li va transmetre les queixes.

Per tota resposta, Iglesias va carregar aquest dimarts contra Pastor. Va qüestionar la seva neutralitat i la va acusar d'afavorir el PP per poder “succeir” Mariano Rajoy. Dilluns, el líder de Podem va defensar, en la presentació d'un llibre, l'ús d'insults en seu parlamentària.