EL REPTE INDEPENDENTISTA

La fiscalia investiga si el Govern català està preparant el referèndum

Obre diligències per una campanya publicitària que fomenta el registre dels catalans a l'exterior

El ministeri públic indaga si l'Executiu ha comès desobediència, prevaricació i malversació

si-o-no

si-o-no

3
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / J. G. ALBALAT / BARCELONA

El procés ha viscut aquesta setmana un canvi d’etapa. Amb la sentència de Francesc Homs es pot dir que el 9-N ha fet els seus últims espeternecs (recursos a un costat). L’aprovació dels pressupostos dimecres ha obert una nova 'temporada' de la sèrie 'El Procés' que promet emocions fortes i qui sap si serà l’última. L’eix central d’aquesta temporada és el referèndum.

Així, en el comunicat setmanal d’accions i reaccions es pot enumerar, en el costat de la Generalitat, la licitació del material electoral, la nova finta per modificar el reglament del Parlament –per agilitzar l’aprovació de la llei de transitorietat– i un anunci a la premsa destinat a reclutar catalans a l’exterior. Per part de l’Estat, cal apuntar els recursos diversos als pressupostos i a la seva partida per al referèndum. A l’anunci, dijous, dels grups del PP, el PSOE i Ciutadans d’impugnar els comptes s’hi va unir, ahir, el mateix Govern central, que ja ha demanat al Consell d’Estat el preceptiu informe previ. I, sobretot, la primera acció coercitiva a compte, precisament, de l’anunci per a la comunitat exterior.

I és que la Fiscalia Superior de Catalunya ha obert diligències d’investigació pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics per determinar si el Govern de la Generalitat ha posat en marxa els «preparatius per a l’organització d’un referèndum d’independència». Uns preparatius que incorrerien «en frontal infracció de les decisions adoptades pel Tribunal Constitucional». En l’anunci investigat s’hi veu un mapa de Catalunya amb la subtil pregunta binària '¿Sí o no?' acompanyat del missatge '¿Tens familiars o amics que viuen fora de Catalunya? ¿Ja s’han inscrit en el registre de catalans a l’exterior? Afegint-s’hi podran tenir molts avantatges i fer escoltar la seva veu'.

SOBRES I PAPERETES

La investigació també coincideix amb la licitació per part de la Conselleria de Governació del contracte de subministrament de sobres i paperetes, oficialment, per a unes futures eleccions al Parlament. Fonts jurídiques han assegurat que el més habitual en aquests casos és sol·licitar a l’Administració autonòmica els expedients administratius que s’han tramitat per procedir a l’adjudicació dels treballs de la campanya publicitària i de la fabricació dels sobres i paperetes. Arran de la reforma del 2015 del delicte de malversació no tan sols es pot investigar les persones que s’apropiïn de diner públic, sinó també els que l’administrin de manera deslleial. Per exemple, dedicar-los a un objectiu no previst en la licitació.

PONÈNCIA TANCADA

Mentrestant, a l’altra trinxera s’hi ha imposat el desig de treure el focus del Parlament i centrar-lo en el Govern, que és qui ha de fer i desfer per celebrar el referèndum. Abans de treure la llum sobre la Cambra catalana, Junts pel Sí i la CUP havien de fer uns deures: encarrilar la modificació del reglament del Parlament per permetre que la llei de transitorietat que s’aprovarà al mes de setembre (i mitjançant la qual la Cambra catalana tornarà a estar al centre) sigui aprovada en lectura única. Que és tant com dir 'de pressa', justament, per donar el mínim marge possible al Govern central perquè no interrompi l’anhel independentista de passar de la legalitat espanyola a la catalana com qui canvia de temporada d’una sèrie de televisió.

Notícies relacionades

Segons van acordar els dos grups independentistes en la sessió constitutiva, i de clausura, de la ponència conjunta –que tan sols va durar 10 minuts–, la reforma es tramitarà com a proposició de llei amb caràcter d’urgència.

Segons va explicar el portaveu de JxSí, Jordi Turull, ara els grups tindran cinc dies per presentar esmenes a la totalitat, un termini que Turull va qualificar de «suficient». «No és veritat que no hi haurà debat, hi haurà temps suficient », va afegir Turull en declaracions als periodistes al Parlament. Fonts de JxSí han constatat que «aquest procediment és una mica més lent, però s’arribarà a temps per al mes de setembre»; quan s’ha de convocar el referèndum.