REPERCUSSIONS DEL DECRET DEROGAT

Rajoy insisteix a esgotar la legislatura però demana més estabilitat

El president adverteix que "per castigar el Govern no es pot jugar amb el prestigi i el crèdit d'Espanya"

zentauroepp37736099 gra150  m laga  19 03 2017   el presidente del gobierno  mar170319145437

zentauroepp37736099 gra150 m laga 19 03 2017 el presidente del gobierno mar170319145437 / Jorge Zapata

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / MÀLAGA

La intenció del Govern és esgotar la legislatura, segons va reiterar aquest diumenge el president del Govern Marianista Rajoy, però en aquest camí d'estabilitat necessita la “responsabilitat” de la resta de formacions, especialment PSOE i Ciutadans. Així, el líder del PP ha carregat a Màlaga sobre ells el fracàs del decret de l'estiba, que considera que perjudica el prestigi i la imatge d'Espanya, i per extensió la confiança dels inversors internacionals. “Per castigar el Govern no es pot jugar amb coses que afecten el crèdit del país, és trencar les regles de joc”, ha dit, ressaltant que “un dels parlaments més importants d'Europa no pot votar en contra d'una sentència del tribunal europeu”.

Rajoy ha apel·lat a la por a la situació econòmica i a la inestabilitat política d'unes hipotètiques noves eleccions si, com ha dit, els partits de l'oposició no s'avenen a pactar “fixant-se en l'interès general i actuant amb responsabilitat”. “Alguns encara no s'han après que només tenen 85 diputats”, ha retret en clara al·lusió al PSOE i el seu lloc a l'oposició, per subratllar a continuació que “pactar no és fer el que diu el Govern, sinó posar en comú les coses i sempre defensar l'interès general”.

"QUE NO ES REPETEIXI MAI"

En aquest sentit, el president ha recordat que s'han deixat enrere uns anys molt durs, en què es van prendre decisions difícils “però sense les quals no estaríem aquí”, i que el que toca ara és perseverar en les reformes econòmiques per deixar enrere definitivament la crisi i recuperar la posició de lideratge dins de la UE. Per això, va remetre al desconcert que en el panorama internacional poden provocar votacions com la de divendres passat al congrés, quan el PP no va aconseguir tirar endavant la reforma del sector de l'estiba. Rajoy va recordar que després de les eleccions del 2016 “la gent ens va demanar pactar i dialogar per governar (...) però els pactes obliguen a tots, als que són govern i a qui són oposició perquè l'han volgut".

DISSOLUCIÓ D'ETA

Notícies relacionades

Des de Màlaga, on ha clausurat el congrés autonòmic del PP andalús, Rajoy també s'ha referit a l'“enèsim anunci” d'ETAETA, encara que ha demanat que faci un pas més enllà d'entregar les armes i “de passada, es dissolgui”. Per si de cas, ha deixat clara que la postura dels conservadors no es mou. “En aquest país ni es paga preu polític per això, es compleix la llei, que és la voluntat de la gent”.

Ja en clau purament interna, el líder del PP ha destacat que els conservadors andalusos estan en les millors condicions per “guanyar les eleccions autonòmiques i governar” a Andalusia després de gairebé quatre dècades sota les sigles del PSOE. La marxa de l'actual presidenta andalusa, Susana Díaz, a Madrid si guanya les primàries per liderar el PSOE, i l'estrip que obriria al partit per buscar un successor regional, Rajoy ha sumat les bones expectatives electorals en la comunitat. El president ha recordat que el PP ja va guanyar les últimes generals a Andalusia, i que per això va instar el partit a treballar per la unitat sota el mandat de Juan Manuel Moreno Bonillo, reelegit líder de la formació malgrat els conflictes en algunes províncies.