El Parlament crea la ponència de la reforma del reglament que agilitzarà les lleis de desconnexió

Junts pel Sí imposa la seva majoria per aprovar una iniciativa que ha congregat el rebuig de tots els grups de l'oposició, excepte la CUP

 

  / ACN / MATEOS P.

2
Es llegeix en minuts

La Mesa del Parlament ha aprovat aquest dimarts la creació de la ponència conjunta que abordarà la reforma del reglament de la Cambra catalana proposada per Junts pel Sí per agilitzar l'aprovació de les anomenades lleis de desconnexió mitjançant el mecanisme de lectura única. Aquest tràmit arriba després que JxSí registrés el 27 de febrer la petició per reformar el reglament i la Mesa l'obligués a constituir una ponència a instàncies dels lletrats de la Cambra, que van advertir que havia de seguir-se aquest procediment al tractar-se d'una decisió de calat.

La iniciativa ha prosperat amb els vots de JxSí, que té majoria a la Mesa, i la resta de grups s'hi han oposat (la CUP no té representació en aquest òrgan). Cap grup de l'oposició, amb excepció dels anticapitalistes, participarà en aquesta ponència conjunta i han recordat que, segons la jurisprudència del Tribunal Constitucional (TC), no poden crear-se ponències conjuntes si la majoria de grups no volen participar-hi.

L'alt tribunal va anul·lar al desembre les ponències conjuntes en què JxSí i la CUP volien inicialment aprovar les tres lleis clau per a la desconnexió --seguretat social, hisenda catalana i règim jurídic--. El TC no les va anul·lar pel seu contingut, sinó perquè considera que la raó de ser d'una ponència conjunta és que hi participin tots els grups i en aquell cas no es donava aquest consens.

El ple dels pressupostos, el dia 21

L'oposició exigeix que s'elimini qualsevol referència al referèndum dels comptes, encara que JxSí i la CUP no tenen una posició unànime: mentre els anticapitalistes fan una crida a no acatar el dictamen del CGE, el grup integrat pel PDECat i ERC advoca per mantenir el text inicial però ha afegit una esmena a favor del referèndum pactat per esquivar un possible recurs del TC.

"No participarem, bàsicament, perquè no és conjunta, en el nom està la trampa i ens volen prendre el pèl", ha afirmat Fernando de Páramo (Ciutadans). Des del PSCFerran Pedret ha acusat JxSí d'intentar "blanquejar una decisió adoptada pel bloc majoritari del Parlament que menysprea els drets de la resta de grups", mentre que el portaveu de Catalunya Sí que es PotJoan Coscubiela, ha explicat que el seu grup tampoc participarà en la ponència per no contribuir a la "degradació de la vida política del Parlament", encara que ha avançat que no demanarà empara al TC. Finalment, el popular Alejandro Fernández ha anunciat que el PPC parlarà amb la resta de l'oposició per "fer un front comú contra la manera com volen imposar aquesta ponència conjunta" i consensuar una "estratègia".

La setmana passada, els conservadors ja van avançar la seva intenció de posar-se d'acord amb socialistes i ciutadans per elevar un recurs d'empara al Constitucional, després que la Mesa rebutgés les peticions dels tres grups perquè es reconsiderés l'admissió a tràmit de la petició de JxSí.

SENSE DEBAT

Notícies relacionades

L'objectiu de Junts pel Sí és introduir diverses esmenes en el reglament del Parlament perquè les lleis puguin aprovar-se mitjançant el sistema de lectura única si ho sol·licita algun grup. Aquest procediment, que fins ara només pot ser utilitzat pel Govern, se salta el debat parlamentari, però els promotors de la modificació justifiquen que aquesta fórmula s'utilitza en altres parlaments autonòmics i al Congrés.

Amb aquest mecanisme, JxSí i la CUP --que junts sumen la majoria absoluta-- es garantirien poder tramitar amb la màxima urgència les lleis de desconnexió per intentar evitar la reacció, via impugnació, del Govern central.