L'exalcalde de Santa Coloma es desvincula de la corrupció del 'cas Pretòria'

L'exalcalde socialista nega que algú es lucrés del consistori i que Luigi el dirigís

La fiscal el rebat amb les punxades telefòniques que reflecteixen la fluida relació entre tots dos

L’exalcalde nega que es permetessin els cobraments de comissions. / periodico

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

L'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz s'ha mantingut ferm davant el tribunal del 'cas Pretòria' i ha negat la major: qualsevol vinculació amb l'operació Pallaresa, una de les tres realitzades entre el 2001 i el 2009 que es jutgen a l'Audiència Nacional. El problema és que amb la mateixa contundència també ha negat haver permès que el presumpte cervell de la trama, l'exdiputat Luis Andrés García, 'Luigi', dirigís el consistori i les seves paraules quedaven en entredit a l'escoltar les converses que tots dos mantenien l'any que van ser arrestats.

"L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet el dirigeix l'alcalde, el ple de l'ajuntament. En aquella època i espero que en totes les èpoques", ha sigut la resposta que li ha donat a la fiscal Anticorrupció Ana Cuenca a la pregunta de si qui prenia les decisions urbanístiques era el seu amic des del 1975, Luis Andrés García, amb qui ha dit que parlava de "temes dels quals parlen els amics, del que a un l'afecta, de com està, de la feina". Però de plecs, ni amb ell ni "amb ningú". 

I en aquesta línia, Muñoz, que s'enfronta a sis anys i 10 mesos de presó, ha sostingut que l'operació Pallaresa es va aprovar abans que ell accedís a l'alcaldia, el febrer de 2002, en funcions.

PROJECTE NO ADEQUAT

Segons la seva opinió, el projecte inicial no s'acomodava al que necessitava el municipi, perquè preveia un centre comercial, quan els dos més grans de Barcelona estan a menys d'un quilòmetre, i els hotels de quatre estrelles estan al sud de la ciutat, que és on es fan els grans congressos, com el de telefonia celebrat fa poc. A més, les 40 vivendes protegides previstes eren insuficients per a una ciutat "que no té sòl i la gent jove se n'ha d'anar fora". Així ha justificat les modificacions d'ús que es van fer i que, segons la fiscal, van beneficiar els acusats en detriment del consistori. 

"Mai he utilitzat l'ajuntament per manipular un concurs, ni he tingut empresaris del meu entorn. Mai he permès cap benefici a costa de l'ajuntament de ningú", ha afirmat de manera molt convincent, però difícil de creure després d'escoltar les converses que la fiscal ha demanat escoltar, amb l'oposició de l'acusat que s'ha negat a respondre a cap pregunta sobre elles, a l'haver-les impugnat.

En una de les que va mantenir amb Luis García, per a qui es demanen vuit anys de presó, parla d'un constructor també acusat, el propietari de Proinosa, Josep Singla, per a qui se sol·liciten 11 mesos de presó i que formava part de l'UTE a qui es va adjudicar el projecte. En ella se sent com Muñoz diu en relació amb el constructor: "Jo el que vull és que es prostri als meus peus" o "menys ploriqueig i més agraïment".

Notícies relacionades

Segons Anticorrupció, amb la venda de les accions de Centre Comercial Gramenet, Luigi va obtenir un benefici el 2003 d'1,5 milions d'euros i dos anys més tard va rebre 605.346 euros més de la societat holandesa Ard Choille. Per ocultar la il·licitud d'aquest pagament, va fer una transferència a la costa-riquenya Marwood Internacional i diferents quantitats van acabar en altres de les societats que controlava, City Activitats Immobiliàries, Stefany Gallery i Renticost Serveis.

A Bartomeu Muñoz l'acusa d'haver rebut una comissió d'un milió d'euros de Zellingen Gestió Immobiliària, administrada per Manuel Valera i controlada per García. A més, Singla, a través de Proinosa, va disfrutar d'un immoble annex al seu domicili que la seva dona es va ocupar de reformar. La fiscal xifra en 1.728.062 euros la quantitat total percebuda per l'exalcalde.