PUGNA EN EL PARTIT SOCIALISTA

Susana Díaz presentarà la seva candidatura a les primàries del PSOE el 26 de març

Uns dies abans exposarà els seus motius a la direcció socialista andalusa

 

  / EFE / JOSÉ MANUEL VIDAL

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ / MADRID JULIA CAMACHO / SEVILLA

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, presentarà la seva candidatura a les primàries del PSOE en un acte que celebrarà a Madrid el pròxim 26 de març, segons han avançat fonts pròximes a la líder socialista. Dies abans reunirà la direcció del socialisme andalús per explicar les seves raons.

La intenció de Díaz és compatibilitzar els dos càrrecs fins i tot encara que surti elegida per a secretària general, tot i que no és clar que ho pugui sostenir durant molt temps. La primàries se celebraran a finals de maig, poc abans del Congrés previst per al juny. La presidenta andalusa s'enfrontarà a l'exsecretari general, Pedro Sánchez, i a Patxi López, diputat per Biscaia.

El dia escollit per la baronessa andalusa per anunciar la data de presentació de la seva candidatura no sembla una casualitat. El seu rival més directe, Pedro Sánchez, celebra un gran acte a Cadis, un dels feus del socialisme andalús, que quedarà eclipsat per la notícia.

Malgrat les pressions i les invitacions que avancés la seva candidatura, Díaz ha orquestrat els temps com ha volgut i ha complert finalment el seu calendari previst des de l'inici. Tal com ha repetit en nombroses ocasions, primer serà el què, el Fòrum Polític del PSOE, que se celebrarà just un dia abans, el dia 25, i després el qui.

ACTE PER A MILITANTS 

L'acte del dia 26 serà pensat per als militants i, per evitar suspicàcies, no utilitzarà recursos del PSOE andalús. Serà llavors quan es conegui el relat amb el qual la presidenta andalusa planeja fer front al “no és no” de Sánchez que tant suport aixeca fins i tot a Andalusia, on ja s'han creat grups de suport a províncies tan emblemàtiques per al PSOE-A com Sevilla o Cadis.

Notícies relacionades

Els susanistes donen per fet el seu triomf, encara que concedeixen que l'ex secretari general aglutina al seu entorn un gens menyspreable 30% de suports. La idea de Díaz és compaginar la secretaria general del partit amb la presidència de la Junta d'Andalusia, la base del seu poder. Més enllà de com cusi el partit i integri les altres candidatures, en l'àmbit regional, dos són els fronts que se li obren a l'andalusa.

La seva primera batalla arribarà després de l'estiu, quan se celebri el congrés regional. Els sanchistes ja han anunciat que presentaran una candidatura alternativa a la de l'oficialisme. I molt probablement haurà de tancar la seva substitució al capdavant de l'Executiu andalús, encara que tot apunta que almenys fins que se celebrin eleccions autonòmiques es mantindrà al capdavant el seu actual vicepresident, Manuel Jimenez Barrios. Aquesta opció permetria una transició suau en la qual anar foguejant la candidatura de la persona destinada a succeir-la, sobre el qual les quinieles es desboquen.