CORRUPCIÓ.CAT

"El 3% del senyor aconseguidor"

La Guàrdia Civil vincula la licitació d'unes obres del port de Barcelona amb el pagament de comissions a Convergència

zentauroepp9432631 barcelona   21 11 2008   vista aerea del nuevo dique sud y e170311182728

zentauroepp9432631 barcelona 21 11 2008 vista aerea del nuevo dique sud y e170311182728 / OSCAR FERRER

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil sosté en un informe inclòs en les diligències judicials del cas 3%, sobre el presumpte pagament de comissions il·legals a Convergència Democràtica, que l’adjudicació per part de l’Autoritat Portuària de Barcelona del dic Est del port es va fer de forma fraudulenta, mitjançant l’«alteració» del concurs públic i «en connexió amb les comissions il·legals cobrades abans i després de materialitzar-se» l’obra per part de la formació nacionalista.

Els agents que han investigat aquest cas concret assenyalen que queda prou «acreditada» la participació com a «mediador» o «aconseguidor» de l’actual diputat de Junts pel Sí i exconseller de Justícia, Germà Gordó. Al seu entorn neguen que el polític hagi comès il·legalitats i argumenten que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat per ara investigar-lo. 

Anotacions

En el registre dut a terme el juliol del 2015 per la Guàrdia Civil al despatx de Xavier Tauler, aleshores directiu de Copisa, es va intervenir un document intern de l’empresa que reflecteix dades relatives a la licitació i posterior adjudicació per part de l’Autoritat Portuària de l’obra per al reforçament del talús del dic Est del port de Barcelona. L’import de l’obra pujava gairebé a 40 milions d’euros. Els agents van trobar unes anotacions que detallaven una reunió a celebrar el 14 de novembre del 2011, en la qual s’anava a dirimir un tema relacionat amb el port, i es feia referència a «G. Gordó».

En l’agenda electrònica de l’extresorer del CDC Andreu Viloca hi apareix per a aquell mateix dia una reunió amb l’actual diputat. La Guàrdia Civil afegeix en el seu informe un fragment d’un document en el qual s’observa la ressenya: «Germà-Obra Port 40M», amb data 16 de desembre de 2011.

A la mateixa pàgina, just un parell d’assentaments per sota de la referència del polític i l’obra del port, es localitza un extracte amb l’epígraf «UTE Port. Amb Comsa-ACSA-B. ARNO». Segons els investigadors, aquesta «concatenació de cites i reunions» correspon a gestions prèvies orientades a aconseguir la licitació de l’obra, que al final s’adjudica a un grup d’empreses entre les quals es troba Copisa. Després de l’adjudicació, segons els investigadors, es produeixen una sèrie de reunions entre Viloca i Tauler i, tot seguit, donacions a les fundacions CatDem i Fòrum Barcelona, vinculades a CDC. En total: 100.000 euros.

Notícies relacionades

Els agents destaquen en altres informes de la causa les presumptes irregularitats comeses en l’adjudicació de diverses obres públiques i, com en altres ocasions, els directius d’una mateixa empresa «codifiquen» els noms de les persones que veuen «absolutament rellevants i determinants» i amb «gran influència política» i amb poder decisori. D’aquí ve que la Guàrdia Civil consideri que Gordó està darrere del sobrenom Gerardo.

En un correu remès entre dos directius d’Oproler, per exemple, sota el títol Informes diaris temes comercials, un dels executius li diu a un altre: «Tret dels aspectes dels temes i les identitats de les persones que només tu i jo hàgim de conèixer, han d’enviar cada dia un informe...». Altres correus electrònics intercanviats entre empleats de la mateixa empresa són, en opinió dels investigadors, molt rellevants. En un d’ells, referent a l’avaluació d’una obra en una quantitat concreta, s’estableix que la taxació s’ha de fer «incloent-hi el 3% del senyor aconseguidor».