EL REPTE INDEPENDENTISTA

El Govern i la CUP negociaran una resposta al 'TC català'

L'Executiu suggereix una esmena als pressupostos per encaixar-hi el referèndum

Els anticapitalistes adverteixen que no avalaran un canvi que dilueixi la consulta

abertran37576050 reunio govern  foto ferran sendra170307103653

abertran37576050 reunio govern foto ferran sendra170307103653 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / XABIER BARRENA / BARCELONA

Espases desembeinades. A l’espera d’una negociació imminent entre el Govern i la CUP, fonts del PDECat i fins i tot la portaveu del Govern, Neus Munté, donen a entendre que s’ha de modificar la referència al referèndum en els pressupostos perquè el Consell de Garanties Estatutàries veu inconstitucional tal referència, mentre els cupaires mantenen que amb ells no pot comptar l’Executiu si vol modificar els comptes. Mentrestant, altres fonts del Govern sostenen que no hi ha una decisió presa.

Els més reticents del Consell Executiu al pacte amb la CUP ja es felicitaven ahir per marcar de nou distàncies respecte als anticapitalistes. Primer va ser, recorden, la negativa del Govern a apujar l’IRPF a les rendes més altes, com exigien els cupaires en la negociació dels comptes. Ara, sostenen, es manté el pols, donant a entendre que es retocarà la disposició addicional 31 dels comptes, la que parla explícitament de portar a terme el referèndum i que el Consell de Garanties veu no ajustada a la legalitat.

Però la posició de la CUP de moment és la de no cedir gens. El diputat cupaire Albert Botran, en roda de premsa, mantenia el desafiament i el xoc amb les intencions governamentals: «No ens imaginem una modificació de la disposició del referèndum i no entenem l’enrenou obrint la porta a la modificació». Per si no quedava prou clar, Botran acabava: «Si Junts pel Sí vol modificar la disposició del referèndum s’haurà d’entendre amb altres grups parlamentaris com el PP, Ciutadans, el PSC i Catalunya Sí que es Pot».

COMPROMÍS INEQUÍVOC

Minuts abans d’aquestes declaracions, Munté deixava entreveure a la CUP que l’important és el compromís polític inequívoc de l’Executiu català en favor de la consulta. I que no és tan important el que digui la disposició addicional dels pressupostos. Davant del revés del CGE, es tracta segons Munté de trobar la solució més «eficaç» i «segura». Una manera de donar a entendre que és convenient retocar els comptes per evitar que aquests puguin ser impugnats per un altre estament, com per exemple el Tribunal Constitucional.

Notícies relacionades

Ja existeix un precedent, el febrer del 2015, quan el TC català ja va declarar inconstitucionals diferents estructures d’Estat recollides en els comptes d’aquell any. Entre d’altres, les referides a infraestructures, estructura tributària o seguretat nuclear. Finalment, l’opció pragmàtica pactada llavors per CiU i ERC va consistir a adaptar les seves pròpies esmenes i en lloc de plantejar «lleis» en forma d’estructures d’Estat es va plantejar la construcció de «plans directors».

LES POSICIONS 'INAMOVIBLES' DE LA CUP

Respecte a la resolució final del conflicte, Munté ha anunciat una negociació amb la CUP i amb tots els partits favorables al referèndum. De fet, Catalunya Sí que es Pot ja ha ofert una esmena al respecte. No és nou que la CUP presenti d’entrada una posició «inamovible» de la qual no vol modificar ni una coma i finalment accepti negociar. Ja va passar quan va presentar una moció de suport al polèmic text de la «desconnexió» aprovat per JxSí i els cupaires el novembre del 2015.