La CUP s'oposa a canviar els Pressupostos pel dictamen del 'TC català'

La formació anticapitalista recorda que per fer un referèndum "s'haurà de desobeir mandats i sentències"

arrufat-reguant

arrufat-reguant

1
Es llegeix en minuts

Ni un pas enrere. La CUP ha deixat clar que s'oposa a modificar els pressupostos de la Generalitat tot i que el Consell de Garanties Estatutàries considera inconstitucionalConsell de Garanties Estatutàries la disposició addicional dedicada al referèndum independentista. Al seu torn han advertit que el seu suport als comptes depèn del compromís amb aquesta votació.

En un comunicat, la formació anticapitalista recorda que el seu suport als pressupostos per al 2017, que han d'afrontar encara el debat final en el ple del Parlament, "ve condicionat pel compromís d'aquests en la celebració del referèndum, tal com recull la disposició addicional 31a" del projecte normatiu.

El Consell de Garanties, que vetlla pel compliment de la Carta Magna a la manera de 'Tribunal Constitucional català' va considerar, en un dictamen unànime, que la disposició relacionada amb la consulta independentista és contrària a la Constitució i no està emparada per l'Estatut. La CUP, per la seva part, reclama mantenir aquesta disposició addicional tal com està, perquè al seu entendre el dictamen de l'organisme consultiu, que no és vinculant, "no ha suposat cap sorpresa" i "no canvia res".

La formació anticapitalista recorda que aquest organisme dicta les seves resolucions "sobre la base a l'adequació de la normativa a la Constitució Espanyola" i considera "obvi" que un referèndum, en aquest moment, "és incompatible amb aquesta Constitució justament per la falta de democràcia i reconeixement del dret a l'autodeterminació".

DESOBEIR MANDATS I SENTÈNCIES

En aquesta línia, la CUP sentencia: "Per fer el referèndum s'haurà de desobeir impediments, mandats judicials o sentències de l'Estat, ja que no hi ha una altra manera de fer-lo". "Les úniques modificacions que es poden introduir en els pressupostos de la Generalitat per al 2017 són en matèria de millores de caràcter social, ja que encara hi ha esmenes vives en aquest sentit", considera la CUP. Al seu torn adverteix que "en cap cas seria comprensible que es fes un pas enrere en la qüestió del referèndum".

Notícies relacionades

Per la seva part, tant el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras han deixat clar que el compromís amb el referèndum segueix plenament vigent.

Al mateix temps, no obstant, el PDECat i ERC estan sospesant, de moment per separat, la possibilitat de retocar el redactat de la disposició pressupostària que ha sigut qüestionada pel Consell de Garanties, però mantenint la partida prevista per organitzar el referèndum, tot i que encara no han consensuat una solució.