REIVINDICACIÓ D'ESQUERRA

Junqueras emplaça Rajoy a dialogar sense renunciar al referèndum

El líder d'ERC reclama als comuns que no es posin de perfil davant el referèndum

Demostració de força dels republicans en un acte massiu a Barcelona

icoy37545539 erc junqueras rovira170304200127

icoy37545539 erc junqueras rovira170304200127

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Esquerra Republicana va aprofitar ahir un acte massiu a Barcelona a favor del referèndum per emplaçar el president del Govern, Mariano Rajoy, a dialogar de forma bilateral, d’Estat a Estat i sense renunciar en cap moment al referèndum. Els republicans van plantejar el míting, al qual van assistir 5.000 persones segons l’organització, com una exhibició de força d’un partit amb voluntat majoritària i transversal. Van reclamar als comuns que estiguin al costat del sobiranisme en la celebració del referèndum perquè, segons van admetre els dirigents republicans, els pròxims mesos seran complicats.

L’acte, convocat amb el lema Guanyem la República, fem-ho, el va clausurar el líder del partit, vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras. El número u d’ERC es va dirigir en castellà al president Rajoy: «Li oferim la nostra mà com tantes vegades per dialogar perquè estem convençuts que volem les millors relacions –almenys nosaltres– bilaterals amb tots els països del món i òbviament amb Espanya perquè compartim tantes realitats». 

BO PER A TOTHOM

L’oferta també es va ampliar a tots els espanyols «de bé». Junqueras va dir: «Aquesta mà d’aquesta societat tan diversa i plural mai renunciarà a defensar la democràcia, a exercir el dret a vot, mai renunciarà ni a les urnes ni a les paperetes». Junqueras, com la resta d’intervinents, va insistir en la bondat del referèndum i va indicar que també serà bo per al conjunt dels espanyols. 

«Els ciutadans espanyols tindran més possibilitats de preservar els seus drets socials, civils i polítics, amenaçats per aquest Govern si nosaltres també tirem endavant aquí, perquè sí que som fraternals i volem la fraternitat entre tots», va assegurar, convençut que la independència millorarà les relacions entre Catalunya i Espanya. 

Notícies relacionades

Junqueras va obviar comentar la garrotada del Consell de Garanties Estatutàries per incloure als Pressupostos una partida dedicada al referèndum. Tampoc es va referir en cap moment a la corrupció, una cosa que sí que van comentar –de passada– altres dirigents d’ERC com Joan Tardà. 

El líder republicà sí que va esmentar clarament els comuns, a qui va emplaçar a «no mirar cap a un altre costat» sobre el projecte de portar a terme la consulta (un referèndum que la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va situar al mes de setembre, per cert). «Els que volen transformar aquesta realitat per fer una realitat millor no es poden permetre el luxe de mirar cap a un altre costat quan al nostre país, en aquesta societat tan plural, hi ha una immensa majoria disposada a exercir aquest dret al vot», va advertir. A l’acte hi va assistir la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, consellers i líders de les entitats sobiranistes, entre d’altres.