LES PORTADES DE LA PREMSA

Marhuenda adverteix a Rivera que si hi ha pinça anti-PP Rajoy avançarà eleccions

'El País' i 'El Mundo' demanen la dimissió de l'imputat president de Múrcia; l''Abc' i 'La Razón' la rebutgen; l'últim invoca la Constitució i els drets humans

portada-pais-03-03-2017

portada-pais-03-03-2017

6
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

La ruptura de Ciutadans amb el PP a Múrcia per l'obstinació del president autonòmic, Pedro Antonio Sánchez, d'aferrar-se a la butaca i no dimitir en cas de ser imputat, incomplint així tant la seva promesa com el pacte de governabilitat amb C's una vegada que és formalment investigat per un dels escàndols de corrupció que el ronden, mana a la meitat dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui. Aquesta crisi murciana i el risc que repercuteixi en el pacte d'investidura de Rivera Rajoy per a tot Espanya obre quatre de les vuit portades de les primeres edicions.

En dos rotatius més manen les aventures dels reus Millet i Montull per escaquejar-se tant com puguin del saqueig del Palau de la Música destapant el finançament irregular de Convergència. I els dos restants obren amb una nova connexió russa de les hosts de Trump i amb la Unió Europea emulant al flamant president dels EUA i demanant que s'expulsi un milió de sensepapers.

COMPLIR LA PARAULA I ANAR-SE'N

La crisi murciana dona peu a editorials als quatre diaris de la capital del regne. El d''El País' es titula "Complir la paraula i anar-se'n" i denuncia que el PP de Rajoy incompleixi tots els pactes de regeneració democràtica davant la plaga de la corrupció.

OBJECTIU CONSTITUCIONALISTA

El d''El Mundo' advoca pel mateix davant la impunitat dels afectats. "El PP ha de respectar l'acord firmat amb C's a Múrcia", es titula. S'acaba així: "La direcció nacional del PP ha d'instar Sánchez a abandonar el seu càrrec i proposar una altra persona per dirigir el Govern autonòmic. Per difícil i incòmoda que els pugui resultar a molts dirigents del partit la necessària convivència amb Ciutadans, aquesta és l'opció que han elegit els espanyols. Passats els anys de les majories absolutes, els partits polítics constitucionalistes han d'aprendre a governar en col·laboració per frenar el deteriorament de la vida política i garantir la convivència pacífica".

PESCAR EN AIGUA TÈRBOLA

L''Abc' propugna el contrari a "Ciutadans, pescar en aigua tèrbola". S'hi llegeix: "Pretendre que un càrrec públic dimiteixi pel sol fet que un jutge el cridi a declarar com a investigat és una desproporció que posa la política en mans de querellants espavilats, fiscals inquisitorials o jutges poc escrupolosos amb la veritat dels fets". I això: "En el cas del president de Múrcia, la dimissió seria una execució anticipada d'una condemna sense procés. Esperar que estigui decidida l'obertura de judici oral per exigir el cessament és el més raonable, preveient a més un mecanisme de reparació de l'honor i de reposició en el càrrec si la sentència és absolutòria".

PINÇA ANTI-PP, AVANÇAMENT ELECTORAL

'La Razón' afegeix una enquesta que assenyala que si Sánchez convoca eleccions a Múrcia, on regeix una nova norma electoral, poc variaria el panorama: el PP, 39,1% de vots i 20 escons (37,4% i 22 actes el 2015); el PSOE, 22,9% i 12 escons (24% i 13); Podem, 12% i 6 escons (13,1% i 6); IU, 3,6% i 1 escó (--), i Ciutadans, 12,9% i 6 escons (12,5% i 4).   

L'editorial es titula. "Rivera ha de fugir de la pinça anti-PP", es titula. Comença per advertir al president de C’s que "peca d'arrogància" en el seu intent de recórrer al PSOE i Units Podem (UP) tant per governar Múrcia com per tractar d'humiliar el PP al Congrés. Això només deixaria a Rajoy "una sortida: l'avançament electoral", diu l'editorial abans de reiterar la tesi de Marhuenda que els polítics només han de dimitir una vegada condemnats; just al revés del que se sol agafar com a exemple en les democràcies més consolidades. 'Spain is different'.

I així s'acaba l'editorial, invocant els drets humans perquè el murcià Sánchez incompleixi la seva paraula, els seus pactes i les regles europees a l'ús: "No és només la perversió de la càrrega de la prova dels vells procediments inquisitius el que grinyola en tot el discurs presumptament regeneracionista de Ciutadans, és l'arrogància de qui es creu per sobre de l'ordenament jurídic i rebutja l'experiència de la història en nom d'un nou paradigma moral. No, el partit taronja està obligat a respectar la presumpció d'innocència de qualsevol ciutadà, tal com ho estableixen la Constitució espanyola i la Declaració Universal dels Drets de l'Home".

EL TRIPIJOC DEL TC

El segon tema polític de la premsa de la capital espanyola és la ressaca del tripijoc del PP i el PSOE per la renovació del Tribunal Constitucional. 'El Mundo' destaca que el sector de Pedro Sánchez critica aquest acord impulsat per la gestora del partit i el recolza: "Despolititzar les institucions és una necessitat urgent", es titula l'editorial, que qüestiona el "canvi de cromos" de "les velles pràctiques del bipartidisme" que soscaven la independència de la judicatura.

PER CATALUNYA I L'ESQUERRA

També objecta editorialment l''Abc'. Títol: "Tripijocs al Constitucional. El TC és víctima d'un sistema de designació que genera símptomes de parcialitat predeterminada en funció de l'origen dels seus magistrats; corregir-lo és una tasca pendent". I aquestes són les raons:

"El missatge -acaba el text- més rellevant que ha d'enviar el nou TC a la societat és el d'una absoluta independència. El desafiament secessionista a Catalunya i l'empenta d'un populisme d'extrema esquerra entossudit a recargolar les lleis són dues amenaces que haurà de conjurar el tribunal sense vicis partidistes i sense contaminació política. La lletra i l'esperit de la Constitució són bastant nítids, i forçar decisions a conveniència de part no serà beneficiós per a Espanya. La feina del TC és determinant per al nostre futur, al marge dels interessos concrets que pugui tenir cada partit. No només ha de ser neutral, sinó també semblar-ho. Sempre i en tot cas".

     

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El Congrés investigarà la nova connexió russa de Trump"; "Mas es prepara per tornar a ser candidat a la Generalitat"; "L'Estat perd el meteorit més gran d'Espanya"; "La Comissió Europea demana expulsar un milió de sense papers".

EL MUNDO

"La crisi de Múrcia amenaça el pacte entre Rivera i Rajoy"; "La vaga encoberta d'estibadors ja ha costat més de 100 milions"; "Ada Colau promociona una casa okupa com a atracció turística"; "El sanchisme carrega contra la gestora pel 'repartiment de cromos' al TC"; "El jutge deixa lliure una etarra per cuidar la seva filla després de renegar de la banda"; "Brussel·les insta els estats a elevar el temps de detenció dels sensepapers".

ABC

"C's exhibeix a Múrcia el paper fiscalitzador que no aconsegueix davant Rajoy".

LA RAZÓN

"Rivera trenca a Múrcia i busca una pinça anti-PP al Congrés. EL PP aconseguiria gairebé dos punts més si es repeteixen les eleccions a Múrcia, però necessitaria C's pel canvi de la llei electoral"; "La UE proposa un pla per a la deportació d'un milió de sensepapers"; "Majarenas renega d'ETA per sortir de la presó i cuidar la seva filla".

ARA

"Europa vol que s'expulsi un milió de sensepapers"; "Història d'un anunci que el Barça s'esperava des de l'estiu"; "Campanya de Barcelona dirigida als joves: 'L'avortament és un dret i és una opció"; "Millet també ofereix un pacte amb confessió"; "El Mobile torna a batre el rècord d'assistents".

EL PUNT AVUI

"Millet mou fitxa"; "Un nou Dalí a Figueres"; "Els sensesostre són cada cop més joves"; "Valverde, el primer de la llista per substituir Luis Enrique"; "La Unió Europea gira l'esquena al clam català pro refugiats"; "L'MWC bat un nou rècord amb 108.000 visitants".

LA VANGUARDIA

"Montull delata Millet i l'acusa d'emportar-se més diners"; "El millor Mobile"; "La UE demana als estats que expulsin el milió d'immigrants sense papers"; "El fiscal dels EUA va mentir al Senat sobre els contactes amb Rússia"; "C's trenca amb el PP a Múrcia i s'acosta al PSOE"; "La Seguretat Social guanya 74.000 afiliats pel repunt de la construcció".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"La corrupció esquerda l'aliança entre PP i C's"; "Telèfon i internet, més cars al pujar el trànsit de dades"; "Es busca entrenador"; "Millet també ofereix al fiscal estirar la manta a canvi d'indulgència"; "Les empreses ja guanyen més que abans de la crisi"; "La UE exigeix més captures i expulsions d'immigrants".