SOBRE L'ORIGEN DEL 'PEN DRIVE'

L'exnúmero dos de la policia Eugenio Pino confiava en la seva "imaginació poderosa"

En la seva declaració davant el jutge, va reconèixer com a "defecte" que "dona les coses per fetes" i va caure en nombroses contradiccions

Extracte de les declaracions d’Eugenio Pino davant el jutge. / periodico

2
Es llegeix en minuts

Aquest dijous han transcendit els detalls de la peculiar declaració de l'exnúmero dos de la Policia Nacional Eugenio Pino davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata el 16 de febrer sobre el 'pen drive' trobat en un calaix al despatx del inspector en cap de la secció primera de la Brigada Central de Blanqueig i Anticorrupció. Segons ha difós la cadena SER, el testimoni, del qual ofereix diferents extractes, treu a la llum les contínues contradiccions i el seu suposat desconeixement de l'origen real de la informació que va apuntalar la investigació contra la família Pujol i posa en evidència el mateix Pino. Aquest testimoni podria invalidar com a prova el llapis de memòria, i si es demostra que la documentació va ser robada, podria anul·lar del tot o en gran part la causa.

En la seva declaració, l'exdirector adjunt operatiu de la policia va provocar l'exasperació de la sala, ja que va caure en nombroses contradiccions i evita respondre amb claredat, ni tan sols a la pregunta de quan li va ser entregat el 'pen drive'.

Després de la insistència del fiscal i el jutge, Pino arriba fins i tot a contradir l'escrit presentat davant el jutjat i no aclareix si el llapis de memòria va arribar de l'agència de detectius Método 3. Però el seu testimoni queda en entredit quan assegura que confia en la seva "poderosa imaginació com a policia" per arribar a conclusions.

Un altre moment sorprenent de la declaració és quan manifesta tenir el defecte de donar per fetes les coses:

Un exemple de les seves contradiccions és quan va declarar al jutge que era un rumor que l'expresident Jordi Pujol hagués pagat 700.000 euros a Método 3 pel 'pen drive', quan en el seu escrit ho afirmava.

També admet que no tenia un registre per anotar la recepció de la prova per demostrar que s'havia seguit la cadena de custòdia.

La falta de concreció de Pino fa enfadar el fiscal Anticorrupció, Fernando Bermejo, que arriba a elevar el to de veu per pura exasperació.

Pino també va irritar l'advocat de l'Estat, Edmundo Bal, que li va preguntar per què havia anat al jutjat si no estava aportant res a la causa. L'excap de la policia li va respondre: "Per l'enyorança d'un jubilat".

Notícies relacionades

En un altre moment de la declaració, Pino no va descartar que s'haguessin utilitzat fons reservats per comprar informació sobre els Pujol i va apuntar al seu subordinat, Marcelino Martín Blas.

L'únic que van aconseguir aclarir el jutge, el fiscal i l'acusació va ser que va ordenar a un dels seus ajudants, l'agent Bonifacio Díaz, que investigués a Andorra la fortuna dels Pujol.