El jutge arxiva la causa contra l'alcaldessa de Berga

Considera que el manteniment de l'estelada al balcó municipal el 27-S i el 20-D no constitueix un delicte electoral ni de desobediència

 

  / ACN / ESTEFANIA ESCOLA

1
Es llegeix en minuts

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Berga ha decretat el sobreseïment de la causa contra l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, per delicte electoral i desobediència a l'autoritat per negar-se a despenjar la bandera estelada del balcó de l'ajuntament el 27 de setembre del 2015 (dia que es van celebrar les últimes eleccions catalanes) i el 20 de desembre del 2015 (eleccions generals), malgrat l'ordre de la Junta Electoral.

En la resolució, difosa aquest dimecres, el jutge considera que el manteniment de l'estelada no es pot considerar com una acció de difusió de propaganda electoral durant la jornada de reflexió, que era el que al·legava la fiscalia, ja que aquest delicte implica que la propaganda en si estigui "encaminada a l'obtenció del vot per a determinada candidatura amb exclusió de les altres".

Segons la seva opinió, l'independentisme que representa l'estelada "no és una opció política atribuïble a una sola candidatura, sinó a diverses", i recorda que el partit amb què va concórrer Venturós als comicis és la CUP, partit que el 20-D "va propugnar l'abstenció". "Difícilment es podria entendre que pretenia afavorir una o diverses candidatures".

PASSIVITAT SENSE AFANY OBSTACULITZADOR

Notícies relacionades

Respecte al delicte de desobediència, el jutge destaca que l'ordre de la Junta Electoral de retirar la bandera independentista no anava destinada directament a l'alcaldessa ni li va ser notificada personalment. I assegura que perquè es pugui acreditar aquest delicte és necessari que hagués mantingut una "actitud tenaç, contumaç i rebel al compliment de l'ordre". "Només s'hi pot apreciar passivitat", afegeix la resolució, encara que no reiterada ni amb afany obstaculitzador, ja que quan els Mossos van anar a despenjar la bandera no van registrar "cap incidència".

Venturós va ser detinguda el 4 de novembre passat pels Mossos per portar-la a prestar declaració davant el jutge, després de negar-se en dues ocasions a comparèixer al jutjat.