CORRUPCIÓ.CAT

Montull, sobre el judici: "La setmana que ve serà molt divertit"

El segon de Fèlix Millet deixa entreveure que està disposat a declarar en contra de CDC per salvar la seva filla

CDC i el seu extresorer renuncien que testifiquin exdirigents del partit

El judici pel ’cas Palau’ seu al banc dels acusats els exresponsables del Palau de la Música Fèlix Millet i Jordi Montull. / J. CORTADELLAS VÍDEO ATLAS

El judici pel ’cas Palau’ seu al banc dels acusats els exresponsables del Palau de la Música Fèlix Millet i Jordi Montull.
zentauroepp37497482 barcelona  01 03 2017 este mi rcoles arranca el juicio por e170301100541
jgblanco37497361 fotografia de joan cortadellas170301094201

/

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Això avui ha sigut molt avorrit. La setmana que ve serà més divertit». Amb aquesta claredat es va expressar ahir a un grup de periodistes Jordi Montull, el segon de bord del Palau de la Música sota la batuta de Fèlix Millet. Va ser a l’acabar la primera sessió del judici que se celebra a la Ciutat de la Justícia de Barcelona pel saqueig de la institució i el presumpte pagament de comissions per part de la constructora Ferrovial a l’extinta Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). 

Al banc dels acusats, a més dels que el 2009 eren màxims responsables de l’entitat, s’hi asseuen 14 persones més, entre elles la filla de Jordi Montull, Gemma, l’extresorer del partit Daniel Osàcar i dos directius de Ferrovial.

Amb aquestes paraules, Jordi Montull va certificar que l’acord amb la fiscalia està pràcticament tancat. L’exdirectiu del Palau s’ha ofert al fiscal Emilio Sánchez Ulled a confessar que CDC va cobrar comissions de Ferrovial, canalitzades a través de l’auditori. El que pretén és salvar la seva filla, Gemma Montull, d’entrar a la presó. A canvi d’admetre les acusacions contra ell i el finançament il·legal del partit d’Artur Mas, la fiscalia està disposada a rebaixar-li la pena de 26 anys de presó a només tres anys. Un d’ells, a més a més, seria substituït per una multa. Montull està previst que declari dimecres que ve.

RESPONSABILITAT CIVIL

Perquè el fiscal pugui portar a terme aquesta modificació, pare i filla hauran de pagar abans la responsabilitat civil que se’ls sol·licita, requisit necessari perquè es pugui substituir l’any de presó per multa. Però Gemma Montull, que el 2009 era directora financera del Palau, també haurà de col·laborar confessant i posar en safata el cap de CDC. Fonts del partit han assegurat a aquest diari que pensen defensar-se fins al final. Elque farà Millet encara és una incògnita. El seu advocat, Abraham Castro, no ha plantejat cap qüestió prèvia i només ha aportat una prova pericial.

Els lletrats d’altres acusats s’han sorprès davant el silenci d’aquest reconegut catedràtic, i no descarten que si Montull confessa també ho faci Millet. Entre altres coses, per no quedar-se sol. Tant l’un com l’altre s’enfronten a una petició del fiscal de 27 anys i sis mesos de presó. El Palau de la Música, que exerceix l’acusació particular com a perjudicat, ha anunciat que no pactarà.

MÚLTIPLES TECNICISMES

La sessió d’ahir va començar gairebé una hora tard i va durar més de quatre hores. Montull i la seva filla, juntament amb els seus advocats, van arribar a les 9.03 al complex judicial. Millet, que anava en cadira de rodes, va entrar a les 9.33. A la primera fila del banc dels acusats –en realitat, butaques vermelles perquè la vista se celebra al saló d’actes– va seure Millet, al costat del que va ser la seva mà dreta, Montull, i després la filla d’aquest, Gemma, visiblement emocionada. 

Els acusats van haver d’escoltar les qüestions prèvies plantejades pels advocats en uns discursos marcats, com és habitual, pels tecnicismes jurídics. El tribunal, presidit per la magistrada Montserrat Comas, ha habilitat fins i tot un servei de traducció simultània per als que no entenen el català, i és que el defensor de Millet és de Madrid.

La primera gran sorpresa de la sessió la va donar l’advocat Javier Melero, que representa CDC i el seu extresorer Daniel Osàcar. La formació convergent ha renunciat a la declaració de 36 testimonis proposats, entre els quals destaquen dirigents i exdirigents del partit ara rebatejat com a PDECat i exmembres del Govern. 

Estaven citats, per exemple, el diputat de Junts pel Sí Jordi Turull i els exconsellers convergents d’Obres Públiques Pere Macias i Felip Puig, així com el socialista Joaquim Nadal. Tampoc testificarà Braulí Duart, que ha exercit diferents funcions a la Generalitat i ara presideix la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). CDC ha evitat, d’aquesta manera, exposar al judici alguns dels seus dirigents, sobretot perquè hi ha moltes probabilitats que Montull delati Convergència.

PRESCRIPCIÓ

Els advocats de la defensa, i especialment els dels dos directius de Ferrovial acusats, es van esforçar a desgranar els arguments jurídics per justificar la seva petició de prescripció dels delictes pel pas del temps. El fiscal acusa els executius de la constructora de tràfic d’influències i administració deslleial.

Notícies relacionades

També van reclamar nul·litats i la possibilitat que alguns acusats, sobretot els d’empreses que eren proveïdores del Palau i de CDC, es poguessin absentar de la vista, que durarà fins a finals de juliol. Entre altres coses, perquè han d’estar al capdavant de les seves petites empreses o són treballadors autònoms. La previsió és que avui el fiscal i les acusacions contestin a les defenses. 

La defensa de Ferrovial intenta anul·lar importants proves incriminatòries

Alguns dels documents incriminatoris sobre el presumpte pagament de comissions del 4% de Ferrovial a CDC per l’adjudicació de la línia 9 del metro i la Ciutat de la Justícia van ser trobats a l’ordinador d’Elisabeth Barberá, la que va ser secretària de Fèlix Millet, quan els Mossos van registrar el Palau de la Música. És per això que l’advocat Cristóbal Martell, que representa alguns dels directius acusats, ha demanat que s’anul·lés aquesta prova. Els motius: el jutge instructor va acordar que s’intervinguessin dispositius informàtics, però no el seu abocament en cedés. 

No et perdis cap notícia sobre el judici del 'cas Palau'