EL CONFLICTE SOBIRANISTA

La fórmula exprés per aprovar la desconnexió enerva tota l'oposició

Forcadell insta JxSí a modificar la seva iniciativa perquè sigui tramitada per ponència conjunta

El Govern evita valorar la qualitat democràtica de la proposta

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Doble cop a les intencions de Junts pel Sí (JxSí) de tirar endavant la seva llei de «desconnexió» sense debat previ al Parlament. La presidenta de la Cambra per un costat i l’oposició en bloc per l'altre van mostrar ahir les seves serioses objeccions al que pretén el grup de la majoria: reformar el reglament perquè l’anomenada llei de desconnexió es pugui aprovar en lectura única.

Tanta urgència té el grup de la majoria que dilluns va registrar la proposta i dimarts la Mesa de la Cambra va abordar la qüestió. I en aquell moment va ser quan Carme Forcadell va llançar un avís: una reforma del reglament no és un assumpte menor i requereix crear una ponència conjunta amb tots els partits per debatre entre ells durant com a màxim tres mesos el text de la proposta. Dit això, la Mesa, és a dir, la seva majoria independentista, va prendre una decisió gairebé insòlita: acceptar a tràmit la proposta de canvi de reglament de JxSí però amb una condició, que tornin a presentar la iniciativa explicitant que es crearà la ponència conjunta per debatre-la.

«Xou», «exercici de trilerisme», «trampa», «drecera democràtica», «tripijoc». Aquests són alguns dels adjectius que tots els grups de l’oposició van dedicar a les intencions de Junts pel Sí de tramitar la seva llei de «desconnexió» sense debat per eludir el previsible recurs del Govern central al Tribunal Constitucional.

Des del PP fins a Catalunya Sí que es Pot (CSQP) van acusar el grup del Govern de vulnerar els principis democràtics i el debat. El portaveu de Ciutadans, Fernando de Páramo, va anunciar que el seu partit sospesa presentar davant la Mesa una «sol·licitud de reconsideració» de l’admissió a tràmit. Es tracta, segons Ciutadans, d’un nou espectacle parlamentari protagonitzat per un independentisme que «no compleix la Constitució» i té previst «incomplir el reglament» del mateix Parlament.

DESCEREBRADA / Un dels més contundents, el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, va carregar amb virulència contra una proposta que va qualificar de «burla» i d’«absolutament descerebrada». A més, va avisar que el seu grup també estudiarà presentar una petició de reconsideració a la Mesa. «Intentarem evitar de totes passades que amb l’excusa de l’astúcia i de burlar l’Estat s’estafi els ciutadans i es degradi aquest Parlament», va exposar, informa Roger Pascual. També el PPC va suggerir la possibilitat de demanar empara legal davant la decisió de la Mesa.

Notícies relacionades

Per la seva part, JxSí va admetre per primer cop des de dilluns que sí, que la seva intenció és reformar el reglament per «agilitzar» les lleis de «desconnexió», segons paraules de Roger Torrent. Amb una interpretació benèvola de les seves pretensions, Torrent va al·legar que també qualsevol altra llei podria ser agilitzada, ja que la reforma del reglament permetria a qualsevol grup parlamentari tirar endavant una norma sense debat previ sempre que aconsegueixi una majoria absoluta de vots a la Cambra. És un mecanisme de millora dels drets dels diputats, segons JxSí. Un mecanisme que eludeix qualsevol debat previ i que fins ara només el Govern podia activar.

LACÒNICA / En el context d’aquest nou conflicte que tensa les costures de la legalitat, el Govern va optar ahir per posar-se de costat tot i la transcendència dels fets. La portaveu governamental, Neus Munté, va exercitar més que mai el seu perfil lacònic. «Les reformes del reglament es fan pensant en moltes dinàmiques, no estrictament en una determinada tramitació legislativa», va afirmar intentant difuminar el que JxSí ja ha admès: que es pretén reformar el reglament amb un objectiu i no cap altre, la tramitació urgent de la llei de «desconnexió». Al ser interrogada sobre què opinava des del punt de vista democràtic, la portaveu del Govern es va limitar a apuntar: «Correspon als grups parlamentaris».