Rajoy diu que la corrupció al PP és una "anècdota"

El president retreu a Iglesias que no aporti idees per acabar amb els escàndols

Iglesias recorda els últims casos i li exigeix que combati aquesta plaga de la política

Iglesias fa un ’copy-paste’ al Congrés de les preguntes d’Évole a Rajoy. / DAVID CASTRO / SERGIO LAINZ

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Mariano Rajoy ha tornat a incidir en la idea que la corrupció en la política és una cosa aïllada. Aquest dimecres, a la sessió de control al Govern, el cap de l'Executiu ha dit que és una "anècdota" en la vida pública espanyola. El tema ha sortit en la pregunta que li ha fet el secretari general de Podem, Pablo Iglesias: "¿amb quants casos aïllats la corrupció deixa de ser aïllada?".

"Depèn de com ho vulgui veure vostè (...) Hi ha hagut molts casos en els últims anys a Espanya, però tampoc convé magnificar-los", ha respost. Rajoy ha destacat les mesures aprovades en l'anterior legislatura i ha conclòs que si es "persevera en aquesta manera d'actuar, això aviat deixarà de ser una anècdota".

L'EXMINISTRE SORIA

El cas de l'extresorer Luis Bárcenas, la Gürtel, l'operació Púnica... Iglesias ha fet una llista dels últims escàndols que han afectat les files populars en els últims anys. També ha citat l'ingrés a la presó de 13 condemnats per la peça Fitur al País Valencià i el "petit xalet" de l'expresident de la Rioja Pedro Sanz, però s'ha detingut especialment en el fet que l'exministre José Manuel Soria "va mentir" al dir que el seu hotel a Punta Cana se'l va pagar amb els seus diners. Davant d'això, ha assenyalat que per la resolució d'un jutge se sap que només es va pagar els massatges, i ha subratllat que l'exministre va titllar de "delinqüents" els periodistes per investigar el seu cas.

Notícies relacionades

"¿Qui és ara el delinqüent?", s'ha preguntat Iglesias, que ha advertit a Rajoy que la lluita contra la corrupció no es fa només amb paraules o amb el "rentat de cara dels seus socis", en referència a Ciutadans, sinó amb fets. Per això li ha plantejat que insti el ministre de Justícia, Rafael Catalá, a ordenar a la Fiscalia que investigui les estades de Soria en hotels de luxe perquè es pot estar davant un cas de "suborn". 

"Vostè és part, jutge i fiscal i venia amb la sentència dictada", s'ha queixat Rajoy a la rèplica. "En qualsevol cas, sort que vostè no és Robespierre ni això és la Convenció, perquè, si no, tindríem, sense cap dubte, un problema", ha assenyalat en referència al revolucionari francès sota el mandat del qual van ser condemnades a la guillotina milers de persones.