EL DILEMA DEL SOCIALISME

Sánchez assumeix la plurinacionalitat i reclama un PSOE "valent"

Renega del bipartidisme i allarga la mà a Podem per treure el PP de la Moncloa

Aposta per una renda bàsica universal, la reforma de l'article 135 de la Constitució i una aliança amb els sindicats

zentauroepp37374187 madrid 20 02 2017 pedro s nchez presenta su proyecto en madr170220203016

zentauroepp37374187 madrid 20 02 2017 pedro s nchez presenta su proyecto en madr170220203016 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez va pujar ahir a l’escenari per postular-se com el líder que ha de pilotar el viratge del PSOE cap a una socialdemocràcia «valenta» que rebutgi qualsevol mena de tacticisme pactista amb el PP i que allargui la mà a Podem per expulsar Mariano Rajoy de la Moncloa.

L’exsecretari general dels socialistes va pujar a l’escenari, al Círculo de Bellas Artes de Madrid, victorejat pel crit de «¡No és no!» dels simpatitzants i apuntalat per un projecte polític contra els que l’acusen de promoure un lideratge personalista mogut pel rancor després de la seva caiguda, el passat u d’octubre.

Al seu full de ruta, sorpresa: Sánchez assumeix per primera vegada conceptes defensats pel partit morat que estaven fora de l’argumentari socialista, com la plurinacionalitat, malgrat que gairebé com a significant buit: es queda allà, no va més enllà i no defensa en absolut el referèndum.

Sánchez incideix en la necessitat de recuperar un diàleg fluid amb Catalunya, renya el PP per no haver aconseguit aquesta comunicació resolutiva i inclou el terme plurinacional, però es desmarca clarament del sobiranisme a l’assenyalar que els ciutadans catalans «no es beneficiaran d’una eventual independència de Catalunya». A més, recorda que la sobirania resideix en el conjunt dels ciutadans de l’Estat, cosa que deixa fora una consulta.

«A la crisi a Catalunya s’haurà de respondre amb arguments i no amb amenaces i això significarà culminar el model territorial en un Estat federal que reforci la capacitat d’autogovern de comunitats històriques, com la catalana, i que enforteixi el caràcter plurinacional de l’Estat a la Constitució», va sostenir en la seva intervenció.

El socialista considera que aquest canvi ha d’emanar d’una reforma constitucional que s’ha de realitzar aquesta legislatura, una modificació «perimetrada» prèviament al Congrés dels Diputats, en la qual es retoqui el títol VIII per incloure-hi una estructura federal i el controvertit article 135.

SUMAR AMB IGLESIAS

Sánchez advoca per un PSOE que assumeixi un projecte «valent, honest, coherent i creïble», que torni als seus principis, capaç de superar el neoliberalisme. ¿Com? Amb una socialdemocràcia renovada capaç de seduir una majoria ciutadana, de reenganxar els simpatitzants desil·lusionats i establint una aliança estratègica amb els sindicats i amb altres forces polítiques. En definitiva, sumar per arribar al Govern, el mateix postulat que defensaven els podemistes abans del seu propi canvi de rumb.

Buscant aquesta complicitat amb el partit de Pablo Iglesias, Sánchez renega del tornisme. «No som nostàlgics del bipartidisme i allarguem la mà, respectant l’autonomia política d’altres organitzacions, per posar fi a les polítiques de les dretes», sosté, després d’assenyalar com el líder morat que la política territorial no es canvia des del Parlament, sinó des del Govern.

Notícies relacionades

Sánchez proposa mesures com la creació d’una renda bàsica universal, però adverteix que ha de ser «sostenible i viable». No estableix una xifra exacta però sí que incideix en el fet que la rebrien també els ciutadans que, fins i tot estant en actiu, no aconsegueixin arribar a aquest mínim garantit per persona a través d’una devolució d’Hisenda. També aposta per la derogació, no la revisió, de la reforma laboral del PP, i per denunciar els acords amb la Santa Seu.

Sánchez adverteix que la transició per superar el neoliberalisme no serà «sobtada ni violenta». En definitiva, no és necessària la revolució, sinó la valentia d’un PSOE que, ara sí, diu que allarga la mà a Podem.