EL PROCÉS SOBIRANISTA

El Govern central desvela negociacions "discretes" amb Catalunya que la Generalitat desmenteix

El delegat a Catalunya afirma que l'Estat prepara una oferta a la Generalitat per evitar el referèndum

Munté nega que el seu Executiu hagi rebut cap invitació a asseure's a una taula

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, ha assegurat aquest diumenge que hi ha trobades entre el Govern català i Madrid -"encara que no són sempre públiques"- per intentar arribar a un acord que eviti la celebració d'un referèndum d'independència a Catalunya. En una entrevista al Canal 3/24, el delegat ha dit que l'Estat espanyol està preparant una oferta a la Generalitat per evitar el referèndum. També ha dit que hi haurà una reunió entre Rajoy i Puigdemont, tot i que encara no se n'ha concretat la data.

Les declaracions de Millo coincideixen amb les informacions aparegudes aquest diumenge al diari 'El País', en què s'afirma que el president del Govern central, Mariano Rajoy, prepara una proposta política centrada en 45 reivindicacions pendents que tenen a veure amb infraestructures i més competències autonòmiques, i amb plans de Rodalies pactats, així com nomenaments consensuats, per traslladar-la a l'actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en un intent de reconduir la crisi.

L'equip de Mariano Rajoy vol saber, abans de tancar la cita pendent des de fa mesos amb Carles Puigdemont, si té alguna disposició a parlar d'alguna cosa més que del referèndum d'autodeterminació. Volen obrir el ventall d'assumptes a tractar. En l'entorn del president s'assegura que Rajoy pretén aprofitar aquesta futura conversa per entregar a Puigdemont un document amb un oferiment polític de calat, però sense cap referència a la consulta, destaca el diari.

PROPOSTES DE PUIGDEMONT

Millo, per la seva part, no ha entrat en detalls, però ha assegurat que l'oferta estarà basada en les propostes que Puigdemont va transmetre a Rajoy l'any passat. No obstant, ha precisat que el referèndum no està sobre la taula perquè "no resol el problema i manté les divisions".

Notícies relacionades

El delegat del Govern també ha destacat que treballa per evitar la col·lisió entre les dues administracions, que ara mateix "estan dialogant". A més, ha sostingut que, en el cas de produir-se un xoc de trens, l'Estat "es veuria obligat a utilitzar mecanismes". No ha descartat, en aquest sentit, la utilització de l'article 155 de la Constitució, que implica la suspensió de l'autonomia, "si no hi hagués més remei".

RESPOSTA DE LA GENERALITAT

La consellera de Presidència, Neus Munté, ha assegurat que la Generalitat no ha rebut del Govern central "cap oferta de diàleg ni cap proposta d'asseure's i parlar com a persones civilitzades com en un Estat democràtic ha de ser". "L'únic que rebem són amenaces d'inhabilitació i que el diàleg s'ha de limitar a parlar del que ells volen", ha sentenciat.