Pedro Sánchez exigeix "unitat i lleialtat" davant els resultats de les primàries

L'exlíder del PSOE adverteix al PP que "governar no és fer xantatge"

Patxi López proposa que el secretari general només pugui ser destituït pels militants

undefined37342597 gra093 valladolid 18 02 2017 el exsecretario general del ps170218182020 / Nacho Gallego

undefined37342597 gra093 valladolid 18 02 2017  el exsecretario general del ps170218182020
Sánchez exigirà la mateixa lleialtat que m’exigiria a mi mateix si perdo les primàries.

/

2
Es llegeix en minuts
Á. V. / MADRID

L’exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez va escollir ahir Valladolid per continuar amb els actes que ha previst per tot Espanya. Recolzat per l’alcalde de la ciutat, Óscar Puente, l’exlíder socialista no va haver d’esmentar el seu rival en les primàries del partit que se celebraran al maig, Patxi López, ni la presidenta andalusa, Susana Díaz, per oferir i exigir «unitat i lleialtat» davant els resultats de la votació amb què es designarà el futur secretari general del PSOE.

Davant unes 1.700 persones, que van omplir la Cúpula del Mil·lenni de la ciutat, Sánchez només va esmentar la gestora que actualment dirigeix el partit per insistir que la lleialtat que ofereix, però també reclama, passa per respectar el secretari general que sigui elegit, perquè el que va viure l’octubre passat en carn pròpia va significar «donar ales a la dreta política i debilitar el partit».

Com a avís per a navegants va recordar que a la societat actual «no li serveixen les solucions de fa 35 anys».  És per  això la importància de la «legitimitat» que trobaran tant el partit com els seus militants en les primàries, concepte que va anteposar a «la vella idea de resoldre el lideratge com es feia abans, des de dalt», informa Efe.

I per si ell és l’elegit a les urnes es va permetre avisar ja el PP que «no hi haurà vots socialistes per a polítiques de dretes», en referència als pressupostos de l’Estat, que va utilitzar per demanar als dirigents populars que «no confonguin governar amb fer xantatge». Segons Sánchez, el PSOE es troba en una «dilema» en què només hi ha «dos camins»: el «partit autònom» i d’«esquerres», que representa la seva candidatura, i el que ofereix «la gestora, que és igual a un PSOE en terra de ningú».

LA MILITÀNCIA EL POSA I EL TREU

Notícies relacionades

Patxi López, de moment únic rival de Sánchez, va triar Almeria per defensar la seva candidatura a les primàries. La seva proposta va passar ahir dissabte per reclamar que el secretari general que elegeixin els militants només pugui ser destituït per ells mitjançant una altra consulta. En la seva opinió, si el secretari general del PSOE «perdés la confiança i fos censurat pel comitè federal» del partit, aquesta posició hauria de ser ratificada per la militància a través d’una altra consulta perquè tingués algun efecte.

Davant de l’«avanç» que suposen les primàries a l’hora de millorar el «sistema democràtic intern» de qualsevol partit, va considerar «fonamental» que existeixi un debat d’idees, models i projectes, del qual entén que haurien de «formar part intrínseca» els «debats» entre els diferents candidats, cosa que va aprofitar per animar els seus rivals a contrastar les seves propostes davant dels militants. López va negar un cop més que pensi retirar-se de la carrera per la secretaria general com «alguns pretenen».

"En la manera d'actuar cadascú es defineix"

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, no es va mostrar gaire xerraire sobre una hipotètica candidatura de la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, a liderar el PSOE. Es va limitar a contestar amb una enigmàtica sentència. «Jo crec que en la manera d’actuar cadascú es defineix». Malgrat la insistència dels periodistes perquè aprofundís sobre això, el líder socialista valencià només va afegir que creia que Díaz «està sent previnguda» a l’hora de fer un pas endavant per competir per la secretaria general contra Pedro Sánchez i Patxi López.